Cały kraj i bez limitów
Rolnicy mają sprzedawać żywność wyprodukowaną w ramach RHD do sklepów, restauracji, stołówek, czyli zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego na terenie całego kraju. Obecnie obszar takiej sprzedaży jest ograniczony do województwa oraz powiatu lub miasta będącego siedzibą wojewody lub sejmiku województwa sąsiadującego z województwem, w którym rolnik produkuje żywność.
Bez limitów obszarowych odbywa się natomiast sprzedaż do odbiorcy końcowego (np. wysyłkowo). Nowe przepisy mają zwolnić sprzedaż do odbiorcy końcowego z limitów ilościowych. Mają one pozostać tylko, gdy rolnik sprzedaje żywność do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego. To, jak ma być rozwiązana kwestia tych limitów, zawarto w projekcie rozporządzenia w sprawie maksymalnych ilości żywności zbywanej do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego w ramach RHD oraz zakresu i sposobu dokumentowania tej ilości. W porównaniu z obecnymi limitami proponuje się zwiększenie maksymalnej ilości sprzedaży oleju z 1000 do 10 000 l.