Problem głodu
Dostęp do żywności jest jednym z fundamentalnych praw człowieka na całym świecie. Mimo to, w 2020 roku w Afryce 155 milionów ludzi stanęło w obliczu poważnego kryzysu bezpieczeństwa żywnościowego, a sytuacja może się pogorszyć. Ceny żywności niebezpiecznie wzrosły do poziomów, które w ostatnich dwóch dekadach spowodowały braki żywnościowe oraz wywołały zamieszki i protesty w wielu częściach świata.
Zapewnienie, że ta sytuacja się nie pogorszy, ale poprawi, zależy od zdolności kraju do produkcji żywności i importu z zagranicy. Tu właśnie pojawia się handel, a jego rola wcale nie jest mała. Światowa wartość importu potroiła się od początku wieku, a dziś około 80% ludności na świecie je, przynajmniej w części, żywność z importu.
Zróżnicowane rolnictwo Afryki
Rolnictwo pozostaje jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki Afryki, a także zapewnia miejsca pracy, zatrudniając większość ludności kontynentu. Afryka jest znana z wielu różnych produktów rolnych ze względu na zróżnicowanie gleb na całym obszarze. Tego typu gleby są w stanie przynosić pewne dochody, z upraw takich jak bawełna, kawa, herbata, tytoń, kukurydza i kakao, itd.
Wiele krajów rozwijających się zwiększyło swoją specjalizację w eksporcie upraw, kosztem konsumpcji krajowej, produkując więcej produktów rolnych na zewnątrz, ale głodując wewnątrz, a także importując żywność, która prawdopodobnie mogłaby być produkowana lokalnie, a nie kupowana.