Pszenica
Aktualne prognozy amerykańskich ekspertów dotyczące globalnego bilansu pszenicy na sezon 2021/22 dotyczą zmniejszonej, w porównaniu do poprzedniego raportu, podaży, nieznacznie niższej konsumpcji, zwiększonego handlu i niższych zapasów końcowych.
USDA odnosząc się do poprzedniego raportu przewiduje, że globalna produkcja jednak będzie mniejsza o 2 mln t i wyniesie 792,4 mln t, ale nadal pozostaje rekordowa i wzrośnie o 16,5 mln t w stosunku do ubiegłego sezonu. Produkcja w Australii wzrośnie o 1,5 miliona t, do 28,5 mln t, bo rozległe opady sprzyjają wschodom roślin. Przed rokiem było to jednak 33 mln t. Szacowana wcześniej na 86 mln t rosyjska produkcja zostaje obniżona o 1 mln t, do 85,0 mln t. Produkcja pszenicy ozimej najprawdopodobniej spadnie tam o 0,5 mln t, do 64,0 mln t, ze względu na zmniejszenie powierzchni zbiorów z powodu szkodliwych wczesnowiosennego mrozów, czego nie zrównoważą wyższe plony, przy utrzymujących się korzystnych warunkach w zachodniej Rosji. Również pszenicy jarej jest
Rosja zbierze mniej o 0,5 mln t i będzie to 21,0 mln t. Stanie się to w wyniku zmniejszonych plonów pod wpływem gorących i suchych warunków w centralnej Rosji. Korekty prognoz dotyczą także Kazachstanu, gdzie zbiory zostają obniżone o 1 mln t, do 13,0 mln t.
Za to w UE i Wielkiej Brytanii są powiększone o 1,4 mln t, do odpowiednio 138,2 i 14,8 mln, w efekcie utrzymujących się korzystnych warunków w całej Północnej i Środkowej Europie.
W poprzednim sezonie Unia zebrała zdaniem amerykańskich ekspertów 125,94 mln t.
Prognozowana światowa konsumpcja w sezonie 2021/22 jest nieznacznie niższa od tej prognozowanej przed miesiącem i wynosi 790,9 mln t. Spada ona pod wpływem niższego zużycia na pasze i pozostałego wykorzystania w Rosji, Stanach Zjednoczonych i w Kazachstanie, częściowo skompensowanego wyższym zapotrzebowaniem na żywność, nasiona i wykorzystaniem przemysłowym w kilku innych krajach. Ubiegły sezon zamknął się zużyciem prawie 785 mln t.
Według lipcowego raportu światowy handel pszenicą wzrośnie o 0,8 mln t, do rekordowych 204 mln t, popartych zwiększonym eksportem z UE, Ukrainy i Australii, nieco skompensowanych redukcjami w Kanadzie, Kazachstanie i Stanach Zjednoczonych. W poprzednim sezonie światowy eksport pszenicy wyniósł 200,6 mln t.
Prognozowane światowe zapasy na 2021/22 są obniżone o 5,1 mln ton do 291,7 mln i będzie to już tylko o 1,7 mln ton więcej niż na zakończeniu ostatniego sezonu.
Oleiste
Lipcowa prognoza USDA dotycząca globalnej podaży i popytu na nasiona oleiste na sezon 2021/22 obejmuje wyższą produkcję, eksport, przerób i końcowe zapasy.
Światowa produkcja nasion oleistych wzrasta o 2,5 miliona t, do 635,4 mln t, przy czym wyższe ilości nasion słonecznika, rzepaku, nasion bawełny i orzeszków ziemnych są częściowo równoważone niższą produkcją soi.
Rosyjska produkcja słonecznika wzrasta o 2,0 mln t, do 16,5 mln t, głównie bazując na wyższym obszarze wskazanym w rządowych raportach z postępów siewów. Australijskie zbiory rzepaku są podnoszone po korzystnych wczesnych opadach i ze względu na wzrost powierzchni. Kanadyjska produkcja rzepaku jest obniżona, ponieważ wczesne susze wpływają na plony i równoważą wzrost powierzchni.
Światowa produkcja soi pozostaje praktycznie na dotychczasowo przewidywanym poziomie 385,2 mln t, co jest wynikiem o 22 mln t wyższym od zakończonego sezonu.
O 12 mln t w skali roku rośnie zużycie soi, ale wynosząc 332 mln t zostało podniesione tylko nieznacznie, w porównaniu do poprzedniego raportu.
Także eksport szacowany jest na podobnym poziomie, wyniesie jednak 172,9 mln t, co stanowi wynik o 7,5 mln t wyższy od ubiegłego sezonu. Prognoza Chińskiego importu soi w sezonie 2021/22 zostaje zredukowana o 1 mln ton do 102 mln t, będzie to o 4 mln t więcej niż przed rokiem
Globalne zapasy soi na koniec sezonu 2021/22 wzrosną o 1,9 mln t, do 94,5 miliona ton. Wpływają na to wyższe zapasy w Brazylii i Argentynie, które są częściowo równoważone przez niższe zasoby w Chinach. Taki stan zapasów będzie większy o 3 mln t, w stosunku do zakończenia sezonu 2020/21.