Światowa konsumpcja ryżu, drugiego co do wielkości zbiorów zboża wykorzystywanego w celach spożywczych stale rośnie. W sezonie 2019/20 globalne zbiory wyniosły niecałe 499 mln t, w poprzednim sezonie było to już trochę ponad 507 mln t, a w bieżącym sezonie mają wynieść 509,9 mln t.
Najwięcej ryżu zbierają Chiny (149 mln t) i Indie (125 mln t), trzecia jest Indonezja (35,4 mln t), a czwarty Wietnam (27,2 mln t). Warto zauważyć, że produkcja Chin i Indii stanowi 54% ogólnoświatowych zbiorów ryżu.
Eksperci USDA przewidują, że w sezonie 2021/22 zbiory będą niższe od konsumpcji, szacują mniejszy eksport i spadające zapasy.
Do grona największych światowych eksporterów zalicza się Indie (19,25 mln t), Wietnam i Tajlandię (po 6,5 mln t) oraz Pakistan (4 mln t).
Unia Europejska produkuje 1,9 mln t ryżu, a konsumpcja wynosi 3,4 mln t. Więcej ryżu możemy spożywać dzięki znacznemu importowi, a na koniec bieżącego sezonu w unijnych magazynach i tak pozostanie 1 mln t ryżu na zapas.