Zboża
Eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej w swoich najnowszych prognozach zmniejszają światową produkcję zbóż ogółem w sezonie 2020/21 o 7 mln ton, ich zdaniem wyniosą one 2,219 mld ton. Przy czym korekta w dół o 10 mln w przypadku kukurydzy tylko częściowo skompensowana jest wzrostami zbiorów innych zbóż. Obniżki produkcji kukurydzy są związane głównie z cięciami w UE, na Ukrainie i w USA. Mimo, że oczekiwania co do światowych zbiorów kukurydzy spadły w ostatnich miesiącach, wciąż oczekuje się, że produkcja kukurydzy będzie najwyższa w historii i wyniesie 1,146 mld ton (+ 22 mln r/r).
W związku ze spadkiem zbiorów globalna prognoza zużycia zbóż jest na poziomie 2,221 mld ton i jest niższa o 2 mln od poprzednich prognoz IGC. Przewiduje się, że w stosunku do ubiegłego sezonu spożycie zbóż ogółem wzrośnie o 28 mln t, co będzie spowodowane wyższym zużyciem kukurydzy (+ 16 mln t), pszenicy (+ 6 mln t) i sorgo (+ 3 mln t). Pojawią się nowe szczyty światowego wykorzystania zbóż na żywność i paszę, podczas gdy tylko częściowo poprawi się sytuacja w wykorzystaniu przemysłowym, w dużej mierze związana ze zmniejszonym popytem na przetwarzanie kukurydzy na etanol.
Czwarty rok z rzędu, obecnie do 616 mln (– 2 mln t r/r), spadają światowe zapasy. Dzieje się tak z powodu znacznej redukcji w przypadku kukurydzy (–23 mln t). W przypadku pozostałych zbóż, zapasy wzrastają, w tym pszenicy (+13 mln t, do rekordowego poziomu), jęczmienia (+4 mln t) i owsa (+2 mln t).
Prognozy dla światowego handlu zbożami wzrastają w aktualnym raporcie o 6 mln t (mies./mies.) i o 15 mln ton w skali roku, do rekordowego poziomu 409 mln. Gwałtownie podwyższane są szacunki dotyczące importu kukurydzy przez Chiny, ale spadają w UE i Meksyku. Eksport kukurydzy z USA został skorygowany w górę do nowego rekordowego poziomu, podczas gdy dostawy z Ukrainy spadły do najniższego poziomu od trzech lat.
Soja/oleiste
Eksperci IGC biorąc pod uwagę obniżki zbiorów dla USA i Argentyny, prognozują w tym miesiącu spadek globalnej produkcji soi w sezonie 2020/21 o dalsze 5 mln t, do 365 mln. Jednak w skali roku nadal stanowi to wzrost o 8% i jeśli tak zostanie, będzie to nowy rekord.
Globalna konsumpcja rośnie o 5% r/r, do 369 mln t. Dzieje się to dzięki wzrostom w Azji, głównie w Chinach, gdzie wzrost liczby świń i rosnąca produkcja drobiu zwiększa popyt na soję oraz w obu Amerykach.
Po gwałtownym wzroście w poprzednim roku, handel soją może spaść w sezonie 2020/21 do 168 mln ton. Duże zakupy dokonywane przez Chiny kontrastują z ograniczeniem dostaw na stosunkowo mniejsze rynki, ze względu na lepszą dostępność i wysokie ceny międzynarodowe.
Przewiduje się, że przy znacznych spadkach w Stanach Zjednoczonych, które tylko częściowo równoważą wzrosty w innych krajach, w tym w Brazylii i Chinach, globalne zapasy soi na zakończenie sezonu 2020/21 spadną do tylko 45 mln t.
oprac. Juliusz Urban fot. Sierszeńska