Karnityna jest składnikiem mięśni i bierze udział w takich procesach, jak metabolizm węglowodanów, związków azotowych i tłuszczów, transport kwasów tłuszczowych podczas ich przemian energetycznych, a także w regulacji stężenia tłuszczów w organizmie. Zmniejsza stężenie cholesterolu i poprawia wydolność tkanki mięśniowej, prowadząc do zmniejszenia ilości toksyn. L-karnityna wydalana jest z moczem oraz wydzielana z mlekiem.
Głównym źródłem karnityny jest synteza wewnątrz organizmu (u świń pokrywa około 75% zapotrzebowania), a także pasza. Zanim wycofano mączki mięsno-kostne i z krwi, zwierzęta otrzymywały ją w mieszankach paszowych. Obecnie świnie żywione są głównie surowcami pochodzenia roślinnego i pozbawione dodatkowego źródła karnityny, a tym samym jej zawartość może być niewystarczająca. Dotyczy to szczególnie zwierząt w fazie wzrostu i w stanach fizjologicznych wymagających dużego wysiłku i energii (poród, laktacja).
Karnityna jest syntetyzowana w organizmie z lizyny i metioniny. Dlatego też bardzo ważne jest dobre zbilansowanie paszy pod względem zawartości tych aminokwasów niezbędnych. Ponadto synteza tego związku przebiega wieloetapowo w obecności wielu enzymów, do których działania potrzebne są takie substancje, jak żelazo, witamina C, witamina B6 oraz niacyna.