Kontrola jakości handlowej świeżych owoców i warzyw
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała w październiku wyniki kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Objęto nią 334 podmioty, w tym 226 sklepów i 108 podmiotów działających na pozostałych etapach obrotu: hurtowni, centrów dystrybucyjnych, giełd hurtowych itp. Skontrolowano 1644 partie produktów, tym 1332 partie owoców i warzyw oraz 312 partii ziemniaków.
Naruszenia wymagań jakościowych, jak wykazały kontrole, stanowią margines. Stwierdzono je w 12 partiach (0,7 proc. skontrolowanych), w tym 11 partiach owoców i warzyw (0,8 proc.) oraz 1 partii ziemniaków (0,3 proc.). Kontrolerzy stwierdzili m.in. niespełnienie wymagań minimalnych w przypadku warzyw oraz zapleśniałe bulwy w przypadku ziemniaków.
Brak informacji o kraju pochodzenia świeżych owoców i warzyw
Handlowcy nagminnie nie stosują się natomiast do obowiązku prawidłowego znakowania owoców i warzyw oraz ziemniaków, w tym przede wszystkim do podawania kraju ich pochodzenia. Obowiązek ten w przypadku owoców i warzyw wynika z przepisów unijnych. Wymóg podawania kraju pochodzenia dotyczy większości nieprzetworzonych produktów spożywczych, w tym świeżych owoców i warzyw. Natomiast obowiązek takiego znakowania ziemniaków wprowadziło w kwietniu 2019 r. rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.