Rośnie zainteresowanie mlekiem A2 wśród hodowców i konsumentów
Kamil Kosiński – jeden z uczestników debaty, hodowca bydła i wiceprezes Podlaskiego Związku Hodowców Bydła i Producentów Mleka, poinformował, że w ostatnim czasie genotypowanie w jego stadzie zostało zintensyfikowane ze względu na rosnące zainteresowanie białkiem A2.
Kilka słów wyjaśnienia, czym jest mleko A2. Białko mleka składa się z 6 typów białek, z których główną frakcją są kazeiny. Największe zainteresowanie jak dotąd budziła kappa-kazeina, która podnosi wartość technologiczną mleka, tak ważną przy produkcji serów. W ostatnich latach rośnie jednak zainteresowanie beta-kazeiną, która występuje w wielu wariantach różniących się pojedynczymi aminokwasami. Jak informuje prof. Stanisław Kamiński z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, gen beta-kazeiny w trakcie ewolucji ulegał licznym mutacjom, z których większość nie ma istotnego znaczenia dla właściwości mleka. U bydła rasy holsztyńsko-fryzyjskiej najczęściej spotykamy trzy warianty: A1, A2 oraz I. Wariant A1 i A2 różnią się na tyle, że ma to istotny wpływ na właściwości mleka, ale nie technologiczne, a zdrowotne, tak ważne dla ludzi jako jego głównych konsumentów.