Podstawą prawidłowej i efektywnej produkcji każdej fermy trzody chlewnej jest stado loch. Niezależnie od koniunktury na rynku, nie można rezygnować z dobrych praktyk hodowlanych, polegających na wyliczeniu i realizowaniu założeń produkcyjnych – jedną z nich jest planowana wymiana loch w stadzie i wprowadzenie w miejsce starych loch – młodych. Jest to konieczne, jeśli chcemy utrzymać wysoki i wyrównany poziom produkcji przez kolejne lata.
Planowe prowadzenie produkcji a zdarzenia losowe
Jest wiele przyczyn, dla których pewna pula macior powinna być zastąpiona młodymi samicami. Przyczyny brakowania można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone i niezamierzone (zdarzenia losowe). Brakowanie zamierzone – wynika z przestrzegania zasad prowadzenia produkcji, które polegają na systematycznej wymianie loch w stadzie ze względu na wiek, a w związku z tym pogorszeniem się jakości miotu pod względem liczby urodzonych prosiąt i ich kondycji. Brakowanie niezamierzone będzie miało miejsce wtedy, gdy o usunięciu lochy będą decydowały inne wady, powstałe w wyniku oddziaływania środowiska, w którym przebywają zwierzęta.
Z analizy przebiegu użytkowości loch w stadach zachodniej Europy, przeprowadzonych na 60 tys. loch, wynika, że tylko 27–28% loch jest brakowanych z powodu wieku zwierząt (brakowanie zamierzone). Główną przyczyną brakowania loch jest nieskuteczne zapłodnienie po pierwszym lub dalszych miotach oraz brak rui i wynosi 34–36% stada, co może być związane z jakością obsługi i żywienia. Innym ważnym niezamierzonym powodem eliminacji loch ze stada są słabe kończyny, kulawizny i trudności w poruszaniu się, stanowiące 9–10% ogółu przyczyn brakowania.
Sposób postępowania ze zwierzętami, jakość obsługi, budynków oraz organizacja produkcji może decydować o poziomie problemów, a w konsekwencji obniżeniu lub zwiększeniu odsetka brakowania samic. W tym miejscu chciałabym podkreślić znaczenie personelu. Wnikliwa analiza przyczyn brakowania może przyczynić się do zmian w zarządzaniu.
Dokładnie prowadzona dokumentacja stada prowadzi do zmian w zarządzaniu produkcją.