Odsadzanie prosiąt w nowoczesnej hodowli jest procesem nagłym i wczesnym
W warunkach naturalnych odstawienie od pokarmu lochy jest procesem długotrwałym. Jednak we współczesnej produkcji trzody chlewnej odłączenie od lochy odbywa się wcześnie i nagle. Konieczne jest więc wdrażanie rozwiązań do przystosowania się prosiąt do nowego modelu pobierania paszy i wody, mieszania się osobników z różnych miotów i ustanawiania nowej hierarchii. Jednocześnie prosięta muszą sobie poradzić z przejściem z wysokostrawnego mleka matki, do którego ich organizmy są w pełni przystosowane, na stałą paszę roślinną zawierającą bardziej złożone białka i węglowodany. Powoduje to duży stres, który najczęściej skutkuje zmniejszeniem pobrania paszy w pierwszym tygodniu po odsadzeniu, a tym samym opóźnionym dopasowaniem się flory jelitowej do jej trawienia. Niewystarczające wchłanianie składników skutkuje pogorszeniem wzrostu oraz wykorzystania paszy. Konsekwencją są straty ekonomiczne spowodowane słabszymi wynikami, ale także wyższymi kosztami leczenia i upadkami zwierząt.
Skupienie się na paszy ma kluczowe znaczenie zarówno pod względem zawartości białka surowego, jak i wyboru jego źródeł – bardzo ważne jest białko łatwostrawne. Jednak sama pasza nie zapewnia sukcesu. Równie istotne jest rygorystyczne przestrzeganie procedur higienicznych i zachęcanie prosiąt do dużego pobrania paszy.