Najnowsze szacunki zbiorów przekazane przez ekspertów Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC), dotyczące podsumowania sezonu 2022/23, wprowadziły trochę zamieszania w światowym bilansie zbożowym. Po czterech kolejnych wzrostach światowa produkcja zbóż w sezonie 2022/23 ma spaść w porównaniu z poprzednim sezonem o 42 mln ton.
Zbóż ogółem mniej
Dzieje się tak, ponieważ mniejsze zbiory kukurydzy i sorga przewyższają wzrosty w pszenicy, jęczmieniu i owsie Z powodu obniżonych prognoz dla kukurydzy związanych z redukcjami dla USA i Argentyny, prognoza światowej produkcji zbóż ogółem została obniżona o 8 mln t w stosunku do poprzedniego raportu – do 2 mld 248 mln t.
Zdaniem ekspertów o 9 mln ton redukowana jest światowa konsumpcja, która wynosząc 2 mld 266 mln t, będzie aż o 29 mln t niższa niż w sezonie 2021/22. Wykorzystanie zbóż na cele konsumpcyjne wzrasta kolejny rok z rzędu i tym razem zdaniem ekspertów wyniesie 754 mln ton.
Pomimo ograniczonego wykorzystania na pasze (–26 mln t rok/roku) i w przemyśle (–3 mln r/r), oczekuje się, że światowe zapasy wynosząc 579 mln ton, zmniejszą się w porównaniu z poprzednim rokiem o 18 mln ton, co oznacza spadek światowych zasobów zbóż już szósty sezon z rzędu.