Władze GIW rozpoczęły prace nad uzyskaniem dostępu do rynku tureckiego dla bydła i wołowiny z Polski już w 2016 r. Niektóre zakłady mogą eksportować wołowinę bez kości do Turcji, ale robią to niechętnie, bo zmieniły się jakiś czas temu wymagania, na bardziej restrykcyjne. Jest szansa na otwarcie rynku dla żywca wołowego oraz zwiększenia eksportu mięsa o wołowinę z kością. Trwają rozmowy.
Eksport żywca wołowego do Turcji
- 6 marca 2023 r. w Głównym Inspektoracie Weterynarii odbyło się spotkanie otwierające pięciodniowy audyt przeprowadzany przez przedstawicieli służby właściwej Turcji w gospodarstwach utrzymujących bydło, owce i kozy. Audyt stanowi kolejny etap procedury mającej na celu zatwierdzenie polskich podmiotów do eksportu ww. żywych zwierząt na rynek Turcji - podaje GIW.Pozytywny wynik inspekcji zakończy kolejny z etapów dopuszczenia do eksportu żywca na rynek turecki.
- Następnym etapem będzie uzgodnienie świadectw weterynaryjnych, które muszą towarzyszyć przesyłkom zwierząt. Obecnie GIW oczekuje na raport z audytu (zgodnie z informacjami przekazanymi przez inspektorów, sporządzenie raportu z audytu zajmie ok. miesiąca).