Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem
Składniki na sałatkę: 100 g komosy ryżowej, 4 rzodkiewki, 1 awokado, 1 żółta papryka, 5 pomidorów koktajlowych, liście rukoli, 3 łyżki groszku zielonego, 1 opakowanie kiełków (np. rzodkiewki), 1 filet z kurczaka, sól, pieprz, papryka, curry, zioła prowansalskie, olej, 2 ząbki czosnku.
Składniki na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżki miodu.
Wykonanie: Mięso natrzeć olejem i przyprawami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Upiec w piekarniku w temperaturze 200°C (około 25 minut), wyjąć, odczekać 5 minut i pokroić na plasterki. Komosę ugotować według instrukcji na opakowaniu i odstawić, aby napęczniała. Pomidorki pokroić na połówki, paprykę w paski, a cebulę w pióra. W misce ułożyć rukolę, komosę, plasterki mięsa, paprykę, pomidory, cebulę, plasterki rzodkiewki, zielony groszek, kiełki, a na końcu awokado. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę.