Największa w Polsce plantacja żurawiny ma 22ha
Sposób prowadzenia plantacji żurawiny wielkoowocowej właściciele zaczerpnęli od plantatorów z USA i Kanady, które to kraje w uprawie tego gatunku mają długą tradycję. Istnieją tam duże, wielkotowarowe plantacje, ze zmechanizowanym zbiorem owoców. Lokalizuje się je w sąsiedztwie zbiorników wodnych, aby umożliwić mechaniczny zbiór "na mokro". W tym celu nasadzenie otacza się wałami ziemnymi, co umożliwia zalewanie plantacji wodą, tuż przed zbiorem owoców. Po zalaniu plantacji owoce, puste w środku, wypływają na wierzch lustra wody. Wtedy wjeżdża specjalistyczny sprzęt, opracowany na potrzeby wodnego zbioru. Areał plantacji położonej w gminie Radomyśl ma powierzchnię 22 ha, a docelowo producent chce osiągnąć powierzchnię 42 ha. Poszukuje już dziś odbiorców zagranicznych, gdyż docelowa produkcja przekroczy prawdopodobnie zapotrzebowanie odbiorców krajowych.
Uprawa żurawiny w systemie ekologicznym - doświadczenia
Oprócz dużych towarowych plantacji, uprawą żurawiny zainteresowani są działkowicze i drobni producenci, którzy chcą ją podjąć na mniejszych powierzchniach tak, aby można było zbierać owoce ręcznie i na sucho. Wiele osób zwraca się do nas z pytaniami o technologię takiej uprawy gdyż, jak mówią, podejmowane próby zwykle kończą się niepowodzeniem. Tak więc dziś chcemy podzielić się naszym doświadczeniem z ekologiczną uprawą żurawiny, prowadzoną na glebie mineralnej, ze zbiorem owoców na sucho, bez zalewania plantacji wodą.
Badania nad możliwością ekologicznej produkcji owoców żurawiny prowadzimy na terenie pierwszego w Polsce Ekologicznego Sadu Doświadczalnego (ESD), zlokalizowanego w Nowym Dworze-Parceli (15 km od Skierniewic). W tym ekologicznym obiekcie od 2004 r. nie używa się żadnych nawozów sztucznych czy pestycydów wyprodukowanych na drodze syntezy chemicznej. Gleba jest tu piaszczysto-gliniasta, klasy IV b kompleksu żytnio-ziemniaczanego, z przeciętną zawartością substancji organicznej na poziomie 1,3–1,4%.