Kwasy humusowe w sadownictwie - czym się charakteryzują?
Kwasy humusowe powstają na wskutek rozpadu organicznej materii na mikro cząsteczki. Dlatego też w ich składzie znajduje się naprawdę wiele różnych składników odżywczych stymulujących naturalne procesy zachodzące w roślinach. Humus to po prostu powszechnie znana nam próchnica, która tworzy się z resztek roślin, cząstek organicznych oraz poplonów. Dzięki dużej zawartości próchnicy w glebie nie ma konieczności częstego nawożenia roślin i gleb. Dlatego też kwasy humusowe w sadzie są nieocenionym dodatkiem do różnych ziem, i mogą być stosowane przez cały rok. Są to naturalne związki, które użyźniają glebę oraz rozpulchniają ją, dzięki czemu jest ona zdecydowanie lepiej napowietrzona. Dodatkowo zapewniają jej stałe pH, co jest szczególnie istotne w przypadku upraw roślin wrażliwych, o wysokich wymaganiach.
Kwasy huminowe do sadu zawierają w swoim składzie wiele cennych składników i substancji, które odżywiają i użyźniają glebę. Dzięki nim nawet najbardziej ubogie i piaszczyste ziemie mogą odwdzięczyć się pokaźnymi plonami. Dlatego też poszukując naturalnych sposobów odżywienia upraw sadowniczych, warto wykorzystać możliwości, jakie zapewnią nawozy humusowe.