Komisja Europejska pomimo niewielkiego spadku areału na ten sezon prognozuje wzrost produkcji roślin białkowych w UE. Nasadzenia strączkowych, stanowiąc 2,05 mln ha, utrzymały się na nieznacznie niższym poziomie niż zasiewy sprzed roku (–0,4%). Jednak dzięki wyższym plonom, uzyskanym pomimo trudnych warunków pogodowych, szacowana produkcja roślin wysokobiałkowych w UE 2022/23 ma wzrosnąć i osiągnąć 4,32 mln t (+1,4% rok do roku).
Prognoza poziomu produkcji strączkowych w UE
Szacuje się, że produkcja grochu wzrośnie do 1,92 mln t (+5,3% r/r), a bobiku do 1,14 mln t (+1,4% r/r). Przy ogólnym spadku zapotrzebowania na paszę w sezonie 2022/23 prognozuje się, że wykorzystanie strączkowych na cele paszowe spadnie o 1,3% do 3,27 mln t.
Natomiast zdecydowanie większe przyrosty areału KE szacuje dla soi. Podczas gdy w poprzednim sezonie unijni rolnicy uprawiali soję łącznie na 940 tys. ha, to w tym roku jest to już 1 mln 118 tys. ha. Wysiłki rolników zniweczyły jednak warunki pogodowe, bo zbyt suche lato spowodowało, że tegoroczne plony są zdecydowanie niższe niż w roku ubiegłym. Średni plon soi w Unii Europejskiej eksperci oszacowali na 2,3 t/ha, co jest wynikiem aż o 18% niższym od plonów uzyskanych w 2021 r. Dane te przekładają się oczywiście na produkcję, w sezonie 2022/23 zbiory soi w krajach UE wyniosą 2,57 mln t i będą o 75 tys. t mniejsze.