Tuczników na rynku jest mało, zapotrzebowanie duże, a temu wszystkiemu towarzyszy ograniczona podaż wieprzowiny za naszą zachodnią granicą. A składa się to w jedno – ponad 9 zł netto za kg żywca wieprzowego i blisko 12 zł/kg wagi poubojowej.
Takich stawek nigdy wcześniej nie było, a nawet jeśli ktoś mówił, że są realne, mało kto w to wierzył. Oczywiście, dla producentów trzody jest to dobra informacja, wreszcie bowiem przychód ze sprzedaży tucznika jest w stanie pokryć koszty jego wyprodukowania. Mowa tutaj oczywiście o chowie tuczników w cyklu zamkniętym. W cyklu otwartym i przy zakupie warchlaka z importu nie jest to już takie oczywiste – decydująca jest wtedy cena prosiąt, która także szybuje na historycznie wysokich poziomach.
Jakie są przyczyny tak wysokich cen tuczników?
Zdaniem specjalistów wysokie ceny tuczników to splot wielu czynników. Po pierwsze efekt sezonowy – wielkimi krokami nadchodzi sezon grillowy, niedawno były Święta Wielkanocne – a to zawsze wiąże się ze zwiększonym popytem na wieprzowinę. Na to należy nałożyć spadającą produkcję krajową – w Polsce jest już poniżej 56 tys. stad utrzymujących świnie, a krajowa produkcja pokrywa zapotrzebowanie w mniej niż 70%.
Ponadto produkcja wyraźnie spadła nie tylko u naszych zachodnich sąsiadów, ale także w krajach, w których nasi przetwórcy tradycyjnie zaopatrywali się w mięso – chodzi np. o Danię czy Belgię. Spadki są także zauważalne w najprężniej rozwijającej się hodowli Europy, czyli w Hiszpanii. Dodatkowo ten kraj, jak i również m.in. Dania cieszą się ostatnio wzmożonymi zamówieniami od odbiorców z Państwa Środka. Patrząc na to, widać, że wszystkie czynniki, które mamy na tym rynku, przemawiają za wzrostem cen.
Zdaniem analityków taka sytuacja będzie trwała w kolejnych miesiącach. Przed nami lato, a więc okres wysokich temperatur, co dodatkowo wpływa na wolniejszy wzrost tuczników, a co za tym idzie – kolejne ograniczenia w podaży wieprzowiny.
Ile płacą krajowe zakłady za tuczniki?
Z naszej sondy wynika, że krajowe ubojnie płacą za tuczniki w rozliczeniu poubojowym 11,3 zł/kg w klasie E, natomiast w wadze żywej średnia cena wynosi około 8,83 zł/kg.