- Średnio w UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 492,22 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, nieco (o 0,5%) niższym niż tydzień wcześniej, o 1% niższym niż przed miesiącem, ale o 1% wyższym niż przed rokiem. W Polsce za bydło rzeźne tej klasy dostawcy uzyskiwali 484,51 EUR/100 kg, o 7,71 EUR/100 kg mniej niż średnio w UE. Najwięcej za bydło rzeźne uzyskiwali dostawcy z Bułgarii (528,34 EUR/100 kg) oraz Francji (517,67 EUR/100 kg), a najmniej – na Węgrzech (211,00 EUE/100 kg) i Łotwie (375,94 EUR/100 kg) – czytamy w raporcie KOWR przygotowanym na podstawie danych z Meat Market Observatory.
W Niemczech sytuacja jest analogiczna do polskiej. Na rynku wcale nie ma zbyt wielu byków mięsnych trafiających do ubojni, pogarsza się popyt na wołowinę, przez co wiele zakładów zmniejsza liczbę ubojów w tygodniu. W porównaniu do ubiegłego tygodnia stawki spadły o 10 eurocentów, za byki w klasie R hodowcy średnio otrzymują od 4,3 do 4,5 euro/kg, za krowy od 3,9 do 4,15 euro za kg w klasie R (350 kg).
Na całym unijnym rynku nadal widać delikatny trend spadkowy i niższe zainteresowanie wołowiną. Ma to również związek ze zmniejszeniem spożycia wołowiny w sektorze HORECA m.in. poprzez hotele i restauracje, dodatkowo okres urlopowy nie sprzyja wzrostowi spożycia w stołówkach pracowniczych. Wszystkich dotyka drożyzna, nawet jeśli ceny wołowiny w polskich sklepach nie są aż tak wysokie, to niestety konsument nadal oszczędza na droższym gatunku mięsa i w zamian kupuje tańsze gatunki, ale również latem rośnie spożycie warzyw i owoców.