Ceny bydła mięsnego w prawie całej UE spadają. Według Meat Market Observatory średnio za młode byki w klasie R europejskie zakłady pod koniec kwietnia płaciły średnio 4,95 euro za kg w wadze poubojowej. Z tej samej tabeli cen wynika, że w Polsce za buhaje płaci się o 10 eurocentów mniej niż w UE.
Podobnie dzieje się za Odrą, jednak spadki nie są duże. Według giełdy VEZG niemieckie zakłady płacą za byki średnio 4,7 euro/kg w wbc, za jałówki 4,8 euro za kg, a za krowy od 4,2 do 4,4 euro za kg. Popyt zaspokaja podaż, chociaż w ostatnim tygodniu zakłady lekko opuściły ceny - o 5 eurocentów. Utrzymuje się natomiast stały i dość wysoki popyt na krowy mięsne.
Ceny bydła na krajowym rynku
Niektóre zakłady postanowiły obniżyć w tym tygodniu stawki za byki, największa obniżka wynosiła 30 gr/kg. Pracownicy skupów twierdzą, że obniżki wymuszają zagraniczni kontrahenci, gdyż ceny w UE spadają.
Średnio zakłady płacą za byki w klasie R 21,27 zł/kg, a w klasie O 20,74 zł/kg. Ceny jałówek się nie zmieniły i nadal ubojnie płacą za nie średnio 21,78 zł/kg w klasie R i 20,96 zł/kg w klasie O. Ceny krów również nie uległy zmianie i zakłady płacą za nie
dkol
Fot. Kolasińska
Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej.