Sytuacji na rynku bydła mięsnego w Polsce z pewnością nie poprawiają statystyki Meat Market Observatory (15-21 maja), gdyż kolejne notowania wskazują spadek. W Polsce ceny za byki w klasie R spadły co prawda o 2,4%, ale w przeliczeniu euro na złotówki to aż 54 gr/kg... To duży spadek i niestety odczuli to hodowcy, którzy sprzedawali bydło już dwa tygodnie temu.
Niestety gołym okiem widać ostry spadek cen bydła również w danych zbiorczych MRiRW w tygodniu 15-21 maja br. Jednak najgorsze będzie podsumowanie ubiegłego tygodnia, wówczas gdzieniegdzie ceny spadły nawet o 80 gr/kg w wbc. Wg. raportu MRiRW w ubiegłym tygodniu ubojnie płaciły średnio w całym kraju za byki w wieku 12-24 mcy 11,34 zł/kg w wadze żywej i 21,27 w wadze poubojowej, jałówki skupowano średnio za 11,37 zł/kg w w. ż. i 21,95 zł/kg w wbc. Krowy były jak zwykle tańsze, 8,79 zł/kg w w. ż. i 18 zł/kg w wbc.
Z danych resortu rolnictwa wynika, że mocno staniało bydło ubijane w wieku 8-12 miesięcy, bo aż o 10%, jednak tego trendu nie zauważają hodowcy, którzy chcą kupić odsadki. Te nadal są drogie, a rolnicy poważnie zastanawiają się nad liczbą wstawianych sztuk. Na rezultat poczekamy kolejne 8-10 miesięcy, a co się na rynku wydarzy, tego nie wiedzą nawet najstarsi górale, bo rynek jest totalnie nieprzewidywalny.