Projekt „Dar polskich sadów. Jabłka z serca Europy” ma trwać dwa lata. Jest to działanie kierowane do konsumentów oraz przedstawicieli biznesu. Kampania prowadzona jest przez Stowarzyszenie „Unia Owocowa” oraz Związek Sadowników RP.
152 tys. ton jabłek rocznie
Pod kątem jabłek rynek w Tajlandii jest niezwykle perspektywiczny. Ilość importowanych jabłek rocznie to nawet 152 tys. ton. Głównymi dostawcami na ten moment są Stany Zjednoczone, Nowa Zelandia oraz Chiny.
Europa produkuje jabłka klasy premium
Celem projektu „ Dar polskich sadów. Jabłka z serca Europy” jest przede wszystkim uświadomienie konsumentom z Tajlandii, że jabłka pochodzące z Europy w tym z Polski, to towar wysokiej klasy Premium. Dodatkowo różnorodność odmian pozwala na wybór odpowiedniej dla siebie. Mocno podkreślanie będzie również informowanie o surowych reżimach produkcji i przechowywania owoców, które gwarantują odbiorcy bezpieczeństwo.
W sierpniu 2021 roku przeprowadzono badania na docelowej grupie największych tajlandzkich importerów i dystrybutorów oraz indywidualnych konsumentów. W jego wyniku otrzymano potwierdzenie wybrania tego rynku pod kątem promocji oraz wysokiej świadomości społeczeństwa o niezwykle ważnym aspekcie, jakim jest spożywanie każdego dnia warzyw i owoców.
Najwięcej jabłek w Tajlandii w momencie badania były importowane z terenu RPA. Wpływ na to miał ponad 36% wzrost eksportu jabłek z RPA na rynki Dalekiego Wschodu i Azji z połowy 2019 roku, gdy załamał się ich eksport do krajów UE (-29%) oraz Rosji (-35%). Główni eksporterzy jabłek z UE do Tajlandii to: Francja, Włochy, Belgia, Portugalia, Chorwacja, Niemcy i Polska. Udział polskich eksporterów jest dotychczas niewielki. Wynosi on 5% ogółu eksportu.
Warto przy tym podkreślić, że jabłka z RPA są relatywnie tańsze, ale nie spełniają one wysokich wymagań, które stawiane są owocom z Europy, jak: smak, aromat, uprawy bazujące na naturalnym nawożeniu oraz certyfikaty jakości. To właśnie brak spełniania tych wymagań był powodem zamknięcia się dla nich rynku europejskiego.
Najbardziej znane gatunki jabłek w Tajlandii to: Red Delicious, Golden Delicious, Red Chief, Gala.
Niemal wszyscy badani importerzy i dystrybutorzy w Tajlandii zgadzają się z tym, że europejskie jabłka:
- mają dużą zawartość witamin i mikroelementów;
- są jednym z głównych źródeł witaminy C;
- mają naturalny smak;
- posiadają certyfikaty jakości i bezpieczeństwa żywności;
- oraz są pozbawione pestycydów.