Bioasekuracja jest skuteczna tylko wtedy, kiedy stanowi solidną barierę dla przenikania bakterii i wirusów. Ważne jest więc zabezpieczenie budynków przed dostępem zwierząt oraz osób postronnych, a także stosowanie odzieży ochronnej przy obsłudze świń. Już chyba wszyscy producenci trzody chlewnej mają świadomość tego, że przed wejściem do chlewni muszą być wyłożone i systematycznie nasączane maty dezynfekcyjne, aby utrzymywać skuteczność działania środka dezynfekcyjnego. Jeśli mają spełniać swoją funkcję, muszą one być utrzymywane w czystości. Nie wystarczy dolewać środka odkażającego. Na każdej zanieczyszczonej powierzchni odkażanie nie będzie skuteczne, dlatego obuwie powinno być regularnie myte, zanim zostanie zdezynfekowane, a ponadto maty nie będą się tak szybko brudzić. Najlepiej w każdym z budynków używać innego obuwia.
Dla ochrony przed warunkami atmosferycznymi maty mogą być wyłożone przy drzwiach wejściowych wewnątrz budynku, ale w taki sposób, aby nie dało się ich obejść. Wiatr, nasłonecznienie i wysoka temperatura przyspieszają wysychanie roztworu preparatu dezynfekcyjnego. Z kolei intensywne opady prowadzą do jego rozcieńczenia. Do dezynfekcji obuwia można też wykorzystywać pojemniki wypełnione roztworem dezynfekcyjnym, gdyż łatwiej wymienić wodę i utrzymać je w czystości.