Nowe odmiany ziemniaka jadalnego
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Nowe odmiany ziemniaka jadalnego

09.10.2023autor: Janusz Biernacki

Jesteśmy smakoszami ziemniaków i najchętniej kupujemy odmiany już sprawdzone na talerzu. Jednak hodowle ciągle ulepszają ich walory, także parametr smakowy, co potwierdzają nowymi ofertami na rynku.

Z artykułu dowiesz się

  • Odmiany ziemniaka Agriana
  • Odmiany ziemniaka Agrico Polska
  • Odmiany ziemniaka Europlant
  • Odmiany ziemniaka HZPC
  • Odmiany ziemniaka HZ Zamarte
  • Odmiany ziemniaka Norika Polska
  • Odmiany ziemniaka PMHZ
  • Odmiany ziemniaka Solana Polska
W 2023 r. spożycie ziemniaków w Polsce wzrosło do 102 kg/osobę, chociaż w 2019 r. spadło do ok. 92 kg/osobę. To zapewne efekt masowego napływu do nas w ostatnim czasie obywateli Ukrainy, którzy spożywają je statystycznie w ilości ponad 131 kg/osobę. W analizach statystycznych spada natomiast popyt na ziemniaki do kuchennego gotowania czy smażenia, wzrasta z kolei spożycie tego warzywa w postaci frytek, chipsów, pure, czy przetworzonych półproduktów.
Utrzymująca się od wielu lat ranga ziemniaków w jadłospisie wielu ludzi to efekt m.in. ich walorów smakowych, energetycznych i dietetycznych. Ponadto firmy hodowlane prowadzą systematyczne prace nad ulepszaniem ich smaku i wartości użytkowych. Najcenniejsze odmiany rejestrowane są w Krajowym rejestrze lub we Wspólnotowym katalogu odmian roślin rolniczych, tzw. CCA. Ostatecznie z upraw polowych trafiają na stragany bazarów i sklepów warzywniczych. Klienci z nazwy znają ich zaledwie kilka. Warto zatem poszerzyć tę bazę.
r e k l a m a

Odmiany ziemniaków jadalnych

Poniżej przedstawiamy ofertę rynkową hodowli ziemniaczanych działających w Polsce, ograniczoną do dwóch odmian jadalnych ziemniaka. Rekomendacja odmiany i jej charakterystyka pochodzą od hodowców odmian, a kolejność firm jest w porządku alfabetycznym. Materiał zawiera dołączone opisy niektórych cech użytkowych i zaleceń agrotechnicznych.
Agriana
  • Anais – odmiana jadalna bardzo wczesna, tworząca bulwy wielkości 80 mm już po 80 dniach wzrostu. Mają żółty miąższ, gładką, jasnożółtą skórkę i płytkie oczka. Nie ma wygórowanych wymagań glebowych i pod względem nawożenia azotowego. Zalecane sadzenie w ciepłą glebę. Reaguje zwyżką plonu przy podkiełkowaniu. Odporna na parcha zwykłego.
Odmiana Anais (Agriana)

  • Obama – wczesna odmiana jadalna w typie kulinarnym AB (sałatkowy). Tworzy okrągłe bulwy o wyrównanym kształcie, żółtej skórce i miąższu. Potrzebuje więcej czasu na start – powinna być sadzona, gdy oczka są otwarte. Nadaje się do przechowywania. Jest dość wrażliwa na suszę, ale podlewana odwdzięcza się znaczącą zwyżką plonu bulw handlowych.
Agrico Polska
  • Severina – odmiana średnio wczesna, typ użytkowy AB. Bulwy owalne, skórka żółta, a miąższ jasnożółty. Kwitnie na biało. Ma krótszy termin spoczynku i jest dość wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne podczas zbioru. W walce z chwastami nie zaleca się stosować metrybuzyny. W uprawie rekomenduje się zwiększone o 25% nawożenie potasem.
Odmiana Severina (Agrico Polska).

  • Twister – średnio wczesna, nadaje się także do uprawy ekologicznej. Typ kulinarny AB. Bulwy okrągło-owalne, o żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Kwiaty jasnofioletowe. Okres spoczynku dość długi. Nieznacznie wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne bulw podczas zbioru. Wrażliwa na metrybuzynę. W nawożeniu azotem zaleca się zwiększenie dawki o ok. 20%.
Europlant
  • Larissa – odmiana wczesna, typ B – ogólnoużytkowy. Bulwy okrągłe, o żółtym miąższu, płytkich oczkach, nadają się do pakowania. Wymagania glebowe średnie, z dobrym i równomiernym zaopatrzeniem w wodę i składniki pokarmowe. Przed sadzeniem zaleca się zaprawianie bulw przeciw rizoktoniozie. Wschody początkowo wolne, później szybkie. Zdrowotność roślin dobra, niewrażliwa na metrybuzynę. Odmiana ma okres spoczynku do lutego/marca.
  • Simonetta – odmiana średnio wczesna (130–135 dni wegetacji), 3–4 dni przed sadzeniem zastosować pobudzanie bulw przez podniesienie temperatury. Odmiana lekko wrażliwa na metrybuzynę stosowaną powschodowo, należy ponadto unikać herbicydów zawierających jako s.cz. rimsulfuron. Podczas uprawy zwrócić uwagę na równomierne zaopatrzenie roślin w wodę i azot, na który mają niższe zapotrzebowanie.
Odmiana Simonetta (Europlant).


HZPC
  • Camelia – odmiana średnio wczesna, typu AB. Bulwy o ciemnożółtym miąższu. Buduje bujną nać, która jest dość odporna na okresowe niedobory wody. Bulwy o dobrej odporności na parcha zwykłego. Przy zachowaniu dobrej obsady roślin można uzyskać bardzo wysoki plon handlowy. Dzięki niskiej wrażliwości na obicia i długiemu spoczynkowi bulwy nadają się do długiego przechowywania.

  • Libra – odmiana bardzo wczesna, typu A. Bulwy o żółtej skórce i miąższu, o płytkich oczkach, nadające się do mycia i pakowania. Odmiana charakteryzuje się bardzo szybkim tempem wzrostu, poczynając od wschodów. Tworząc dużą i stabilną nać, pozwalają przetrwać roślinie liczne czynniki stresowe, np. wysokie temperatury i okresowe niedobory wody. Rośliny o dobrej ogólnej zdrowotności i podwyższonej odporności na parcha zwykłego. Bulwy nadają się do mycia i pakowania, o niskiej wrażliwości na obicia. Można je przechowywać przez kilka miesięcy.
Odmiana Libra (HZPC).


HZ Zamarte
  • Piwonia – odmiana bardzo wczesna, typu B. W uprawie na bardzo wczesny zbiór zaleca się jej podkiełkowanie i okrycie redlin. Ma bardzo gruby i mocny kiełek świetlny. Szybko wykształca zwarty łan. Odmianę charakteryzuje wysoka zdrowotność, w tym odporność na wirus Y z notą 8. Plon handlowy w pierwszym terminie zbioru (40 dni od pełni wschodów) na poziomie 112% wzorca. Bulwy średniej wielkości, kształtne, z gładką skórką i bardzo płytkimi oczkami.
Odmiana Piwonia (HZ Zamarte).

  • Rima – odmiana średnio wczesna, w typie kulinarnym B–BC (ogólnoużytkowy do lekko mączystego). Bulwy o kremowym miąższu, z zawartością skrobi 14,4%, kształtne i bardzo gładkie, średniej wielkości. Charakteryzują się bardzo dobrą trwałością przechowalniczą i dość długim okresem spoczynku. Nadają się do pakowania. Odmiana o dużej odporności na parcha zwykłego i wirus Y.
Norika Polska
  • Christel – odmiana wczesna, typu B. Bulwy owalne, o gładkiej skórce i żółtym miąższu. Pod krzakiem wykształca ok. 14–16 bulw, równomiernie wysortowanych. Zawartość skrobi 11–12%. Nie ma tendencji do ciemnienia bulw surowych, jak i po ugotowaniu. Bardzo dobrze się przechowuje. Przed sadzeniem należy bulwy pobudzić, aby przyspieszyć wschody. Wymaga niskiego nawożenia azotowego (100–120 kg/ha). Jest wrażliwa na metrybuzynę.
Odmiana Christel (Norika Polska)

  • Saphia – odmiana średnio wczesna, typu B. Bulwy okrągło-owalne, o jasnożółtej skórce i miąższu. Skórka gładka, oczka płytkie. Pod krzakiem wykształca 12–16 bulw. Nie ma tendencji do ciemnienia bulw surowych, także po ugotowaniu. Bardzo dobrze się przechowuje.
PMHZ
  • Pogoria – odmiana bardzo wczesna, uprawiana m.in. na wczesny zbiór. Bulwy o intensywnym żółtym miąższu. Typ kulinarny AB–B. Zawartość skrobi ok. 13%. Ma średnie wymagania glebowe i wodne. Odporna na metrybuzynę. Odmiana grubokłębowa, o wysokiej zdolności przechowalniczej.
Odmiana Pogoria (PMHZ).

  • Stokrotka – odmiana bardzo wczesna, czas wegetacji ok. 87 dni. Typ kulinarny B–BC (ogólnoużytkowy do lekko mączystego). Bulwy o jasnożółtej skórce i miąższu. Zawartość skrobi ok. 14%. Ma średnie wymagania glebowe i wodne. Jest odporna na metrybuzynę. Charakteryzuje się dużą zdolnością przechowalniczą.
Solana Polska
  • Lilly – odmiana wczesna, typu B. Bulwy o jasnożółtym miąższu i skórce oraz płytkich oczkach. Bardzo szybko tworzy wysoki plon handlowy dobrej jakości. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Odmiana bardzo odporna na parcha zwykłego i srebrzystego. Toleruje okresowe niedobory wody i ma niskie wymagania glebowe. Nie wymaga podkiełkowywania, gdyż wykazuje się mocnym początkowym rozwojem. Odmiana wrażliwa na metrybuzynę.
  • Queen Anne – wczesna, typu B. Bulwy podłużno-owalne, o jasnożółtej skórce i żółtym miąższu. Ma wysoki udział plonu handlowego w plonie ogólnym. Wykazuje dużą odporność na parcha zwykłego. Zawartość skrobi ok. 12,5%. Wymagania glebowe średnie do niskich. Nie jest wrażliwa na metrybuzynę. Odmiana dobrze się przechowuje.

Odmiana Queen Anne (Solana Polska).



Fot: firmowe/Biernacki

autor Janusz Biernacki

Janusz Biernacki

<p>redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ziemniaki

Ziemniak po europejsku, czyli Potato Europe w Belgii

PotatoEurope to największa w Europie impreza pod gołym niebem poświęcona ziemniakom. Zorganizowana z rozmachem, przyciąga tysiące odwiedzających. Tegoroczna edycja odbyła się w Belgii.

czytaj więcej
Ziemniaki

Przechowywanie ziemniaków na pryzmie. Jakie warunki trzeba zapewnić?

Przechowywanie ziemniaków na pryzmie w jak najlepszym stanie przez kilka miesięcy to nie lada wyzwanie. Dlatego też przechowalnie muszą zapewnić odpowiednie warunki. Czynników, na które należy zwracać uwagę, jest całkiem sporo.

czytaj więcej
Ziemniaki

Sadzeniaki na sztuki - produkcja minibulw

Na rynku, nie tylko krajowym, brakuje sadzeniaków – zwłaszcza kwalifikatów wysokiego stopnia. Do ich produkcji wykorzystuje się np. minibulwy. Kupowane na sztuki wysadza się na polu do dalszej reprodukcji, zachowując m.in. wysoki rygor fitosanitarny.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)