Stres - niedoceniona przyczyna obniżonej efektywności produkcji świń
Stres ma dwa oblicza – negatywne i pozytywne. Stres negatywny – przewlekły, jest dla organizmu degradujący pod względem fizycznym i psychicznym. Stres pozytywny konstruktywny jest motywujący, determinuje do koncentracji, podejmowania wysiłku i dążenia do osiągnięć. A o tym, jak wpływa on na produkcję świń będzie mówił podczas Forum Rolników i Agrobiznesu - Świnie w Licheniu Starym prof. dr hab. Zygmunt Pejsak.
Stres jest naturalnym, fizjologicznym zjawiskiem w życiu ludzi, zwierząt, roślin i mikroorganizmów. Jest zjawiskiem stanowiącym reakcję organizmu na stawiane mu nadmierne wymagania fizyczne lub psychiczne. Wrażliwość organizmu na stresy jest zróżnicowana. Zależy od właściwości biologicznych danego gatunku zwierząt czy roślin; głównie od czasu trwania i nasilenia.
Największe stresogenne oddziaływanie na świnie mają elementy biologiczne i fizyczne środowiska. Należy mieć świadomość, że świnie nieprzerwanie są narażone na niekorzystne dla nich bodźce, zaburzające równowagę organizmu. Stresem są wszystkie bodźce szkodliwie oddziałujące na organizm.
Nie ma wątpliwości co do tego, że długotrwałe stresy, w tym związane z błędami w zarządzaniu, odbijają się niekorzystnie na funkcjonowaniu układu odpornościowego zwierząt, a co za tym idzie – zwiększają możliwości częstszego ich objawowego lub bezobjawowego zakażania bytującymi w środowisku drobnoustrojami, co musi prowadzić do pogorszenia efektów produkcyjnych.
Skutki stresu środowiskowego mogą ujawnić się prawie natychmiast – nagłe padnięcia z powodu śmierci sercowej lub ujawnienie się klinicznej postaci różycy w czasie transportu świń do rzeźni, czy intensywne namnożenie się salmonelli w tych samych okolicznościach. Skutki stresu ujawniają się w różny sposób również po dniach lub tygodniach, czego efektem w przypadku świń może być obniżenie efektywności produkcji. Skutki późne mogą być związane z zaburzeniami w funkcjonowaniu układu odpornościowego, czego rezultatem bywa niewłaściwa reakcja na infekcję lub szczepienie.
Nie czekaj – liczba miejsc na Forum Rolników i Agrobiznesu - Świnie jest ograniczona, a biletów pozostało niewiele. Zgłoszenia pod adresem: https://eventy.pwr.agro.pl/event/-forum-rolnikow-i-agrobiznesu-swinie
W konferencji udział wezmą eksperci z kraju i zza granicy, którzy poruszą m.in. następujące tematy:
- Redukcja pogłowia świń w Niemczech a wyzwania rynkowe – dr Albert Hortmann-Scholten IR Dolna Saksonia (Niemcy)
- Czy lider w produkcji prosiąt ograniczy ich sprzedaż? – Knud Buhl, dyrektor skupu Danish Crown (Dania)
- Czy lider produkcji prosiąt ograniczy ich sprzedaż do innych krajów Europy? - Markus Fiebelkorn z Duńskiego Związku Producentów Świń (Dania)
- Wyzwania na rynku wieprzowiny – Łukasz Dominiak, Smithfield Polska
- Żywienie świń odporne na wahania kosztów pasz – dr Tomasz Schwarz, UR Kraków
- Nowe przepisy w zakresie dobrostanu świń w UE – prof. dr hab. Roman Kołacz, UMK Toruń (Polska)
- Jak budować chlewnie zgodnie z wymogami dobrostanowymi? – dr Bernhard Feller, IR Nadrenia Północna- -Westfalia (Niemcy)
- Krytyczne punkty kontroli w ochronie zdrowia świń – dr n. wet. Karol Wierzchosławski, Agrobiovet Gniezno (Polska)
Anna Kurek
<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>
Najważniejsze tematy