Na ziemi piotrkowskiej jest produkowany jest blisko 1 mln świń, z tego około 800 tys. pochodzi z Danii. To 1 z 320 powiatów w Polsce, ale pod względem produkcji trzody chlewnej, wyjątkowy.
- Rolnicy produkujący żywiec wieprzowy z naszego regionu są specjalistami. Utrzymujemy tu, szczególnie w gminach Grabica i Czarnocin około 5% krajowego pogłowia. Co 20 świnia pochodzi właśnie stąd - twierdzi Janusz Terka, producent świń i przewodniczący NSZZ Solidarność Rolników Indywidualnych.
Zdecydowanie dominuje tu produkcja trzody chlewnej, jednak jak w pozostałej części kraju ulega ona przemianom.
- Jeszcze w 2019 roku mieliśmy około 5 tys. stad świń, dziś jest ich nieco ponad 1700. Co ważne, liczba produkowanych tu zwierząt spadła przez ostatnie 4 lata nieznacznie, z około 400 tys. w 2019 roku do 350 tys. w 2022 roku - wylicza Terka i dodaje, że zamykają się niewielkie chlewnie, a produkcje przejmują duże, profesjonalne gospodarstwa. Zdaniem Janusza Terki model produkcji wypracowany przez wiele lat na tym terenie pokazuje, że gospodarstwa specjalistyczne przynoszą sukces. Rocznie na ziemię piotrkowską dociera około 2 tysiące transportów z warchlakami z Danii. Stąd spotkanie mające zacieśniać więzy współpracy między polskimi i duńskimi rolnikami i przedsiębiorstwami.
Piotrków Trybunalski duńską świnią stoi! Spotkanie rolników z przedstawicielami Ambasady Królestwa Danii

