„Stawiam na pasze rzepakowe w żywieniu bydła mlecznego” – ogólnopolska konferencja dla hodowców już w połowie listopada
r e k l a m a
Partnerzy portalu

„Stawiam na pasze rzepakowe w żywieniu bydła mlecznego” – ogólnopolska konferencja dla hodowców już w połowie listopada

17.10.2023autor: Dorota Kolasińska

  Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zapraszają wszystkich rolników i wszystkich zainteresowanych na VII Ogólnokrajową konferencję na temat śruty rzepakowej pt. "Stawiam na pasze rzepakowe w żywieniu bydła mlecznego."

To już VII edycja konferencji na temat stosowania pasz rzepakowych w żywieniu bydła. Podczas konferencji będzie mowa o aktualnej sytuacji dot. przerobu i wykorzystania rzepaku w Polsce i Europie, możliwego zastosowania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w żywieniu bydła mlecznego, a także porównania tej paszy do innych pasz dla cieląt dostępnych na rynku. Pasze rzepakowe mają również znaczenie w produkcji pasz dla bydła mięsnego i o tym także eksperci będą mówić.

Prelegentami będą polscy eksperci w zakresie przetwórstwa rzepaku oraz jego produkcji, żywienia i chowu bydła m.in.:
Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju; Wojciech Mojkowski, Dyrektor, PODR w Szepietowie, Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, dr hab. Paweł Górka, prof. UR Kraków, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty rzepakowej PSPO; Mariusz Olejnik, Prezes Polskiej Federacji Rolnej i Zbigniew Wróblewski, PFHBiPM.

Konferencja odbędzie się 15 listopada w Hotelu Via Baltica koło Łomży (Grzymały Szczepankowskie) w godzinach 9.00- 14 30. Wstęp dla rolników jest bezpłatny.

r e k l a m a

PROGRAM:

09.00 – 10.00 Rejestracja uczestników, powitalna kawa

10.00 – 10.15 Oficjalne otwarcie konferencji i powitanie uczestników:

− Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju;

− Wojciech Mojkowski, Dyrektor, PODR w Szepietowie

− Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych

10.15 – 10.35 Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie

− Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

10.35 – 11.30 Poekstrakcyjna śruta rzepakowa w dawkach dla krów mlecznych

− prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

11.30 – 12.00 Poekstrakcyjna śruta rzepakowa kontra inne pasze białkowe w żywieniu cieląt - wyniki badań krajowych

− dr hab. Paweł Górka, prof. UR Kraków, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

12.00 – 12.40 Przerwa kawowa

12.40 – 13.20 Pasze rzepakowe w różnych modelach produkcji mleka i wołowiny

− dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

13.20 – 14.20 Debata ekspercka

− Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty rzepakowej PSPO;

− Juliusz Młodecki, Prezes Zarządu KZPRiRB;

− Mariusz Olejnik, Prezes Polskiej Federacji Rolnej;

− Zbigniew Wróblewski, PFHBiPM

− przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi;

14.20 – 14.30 Podsumowanie i zakończenie konferencji

14.30 Obiad

Zapisy na konferencję

- Prosimy o potwierdzenie swojego uczestnictwa: pod nr tel. 22 628 38 06 lub mailowo: biuro@pspo.com.pl lub lmioduszewski@odr-szepietowo.pl W tytule wiadomości proszę umieścić: „KONFERENCJA PASZOWA - potwierdzenie udziału” – informują organizatorzy.


 

Fot. PWR/Envato Elements
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rynek mleka

Produkcja mleka w Niemczech nieznacznie spadła. Ile eksportujemy produktów mleczarskich do Niemiec?

  Poziom produkcji mleka kształtował się w ubiegłym roku bardzo różnie w poszczególnych regionach Niemiec. ZMB podaje, które kraje związkowe zwiększyły lub zmniejszyły wolumen produkcji. Niemcy są największym partnerem handlowym Polski w UE, czy tak jest również w przypadku produktów mleczarskich?

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła w skupach – kurs euro i wojna w Izraelu wywierają presję na stawki

  Ubojnie próbują negocjować podwyżki u odbiorców, ze względu na niski kurs złotego, ale importerzy nie widzą takiej potrzeby. Niektóre zakłady obniżyły ceny byków, twierdząc, że sytuacja jest dynamiczna i w przyszłym tygodniu mogą wprowadzić korekty.

czytaj więcej
Ceny rzepaku

Ceny rzepaku: mniej rzepaku, a ciśnie śruta z importu!

Do informacji o kolejnych redukcji unijnych zbiorów rzepaku, dokładają się spadające plony w Wielkiej Brytanii. Pomimo mniejszych zbiorów, rzepak tanieje. Czy przyczynia się do tego zalewająca nas śruta ze wschodu?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)