RHD i sprzedaż bezpośrednia – liczba gospodarstw prowadzących działalność rośnie w zawrotnym tempie
Rolniczy Handel Detaliczny funkcjonuje w Polsce od 2017 r. Początkowo rolnicy nieśmiało wchodzili w ten biznes, obecnie liczby bardzo pozytywnie zaskakują, a z roku na rok przybywa podmiotów.
17 października to Dzień Sprzedaży Bezpośredniej i jednocześnie święto dla wszystkich gospodarstw rolnych, które prowadzą sprzedaż bezpośrednią i Rolniczy Handel Detaliczny w Polsce. Podmiotów co roku przybywa, a rolnicy chwalą sobie ten kanał sprzedaży, gdyż pozwala to na zdobycie dodatkowego dochodu. Z najnowszych danych resortu rolnictwa wynika, że Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi 18 420 podmiotów, Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) pod nadzorem Inspekcji Sanitarnej prowadzi 2398 podmiotów, a sprzedaż bezpośrednią pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej (IW) prowadzą 15 873 podmioty.
Wsparcie finansowe „małego przetwórstwa”
Działalność przetwórcza rolników prowadzona na niewielką skalę jest wspierana z funduszy unijnych i jest ujęta zarówno w PS i KPO.
- Wkrótce rozpocznie się drugi nabór wniosków w ramach inwestycji A1.4.1 KPO, dot. wsparcia w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury przez rolników i rybaków – tzw. „małe przetwórstwo”. Wnioski o refundację kosztów inwestycji objętych wsparciem ARiMR będzie przyjmowała od 2 stycznia do 2 lutego 2024 r.
- W 2022 roku, a dokładnie od 17 października do 18 listopada, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa prowadziła w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności nabór wniosków o wsparcie przedsięwzięć realizowanych przez rolników i rybaków z zakresu przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury. Złożono w nim 674 wnioski na kwotę ponad 812 mln zł. Kolejny taki nabór ma się odbyć w I kwartale 2024 roku – informuje naszą redakcję rzecznik ARiMR.
Wsparcie finansowe wówczas dotyczyło przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych i spożywczych w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD), sprzedaży bezpośredniej i działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL), tworzenie miejsc bezpośredniej sprzedaży dla spożywczych produktów lokalnych (miejsca obsługi podróżnych na obszarze dróg, w celu skracania łańcuchów żywnościowych i wzmocnienia pozycji rolnika oraz zapewnienia dodatkowych dochodów).
Bezpłatna przestrzeń targowa dla rolnika w mieście
W ramach tego projektu od 1 stycznia 2022 r. obowiązuje ustawa o ułatwieniach w prowadzeniu handlu w piątki i soboty dla rolników i ich domowników, która nakłada obowiązek na radę gminy do wyznaczenia miejsca do prowadzenia takiego handlu. Rolnicy mogą sprzedawać bez opłaty targowej produkty spożywcze wyprodukowane w swoich gospodarstwach oraz wyroby rękodzieła.
Oprac. dkol na podst. MRiRW/ARiMR
Fot. Kolasińska/Envato Elements/Pixabay/Bujoczek
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy