r e k l a m a
Partnerzy portalu
Czy nasz dój jest odpowiedni?
18.09.2019
Krowy odwdzięczają się lepszym stanem zdrowia oraz wzrostem wydajności mlecznej, gdy kontrolujemy swoje przyzwyczajenia i czynności podczas doju. Niewiele bowiem potrzeba, by skontrolować swoją pracę w tym zakresie.
Na schemat pracy udojowej składają się wszystkie działania związane z dojem. Określa on wszystkie czynności, które wykonujemy w trakcie, przed oraz po doju. Schemat ów składa się z następujących czynności:
- zastosowanie przedzdajacza czyli kontrola zdrowia oraz stymulacja wymienia
- mycie strzyków, czyli usuwanie bakterii
- założenie i ustawienie kubków udojowych
- dipping poudojowy, czyli dezynfekcja i pielęgnacja strzyków
Niezmienny schemat prowadzi do lepszych wyników i wpływa pozytywnie na zdrowie wymienia. Przestrzeganie stałego schematu zapobiega również przenoszeniu bakterii z jednej krowy na drugą.
Kontroluj procedury doju
Kontrolowanie poszczególnych etapów doju ma sens, gdy rozpoczynamy dopiero pracę przy doju, gdy przychodzą nowi pracownicy, oraz przy zmianach liczebnych w stadzie. Niemniej, przynajmniej raz w roku warto kontrolnie sprawdzić procedury stosowane podczas doju.
r e k l a m a
Jakość naszej pracy przy doju można ocenić przy pomocy wskaźników oraz testów. Wskaźniki, takie jak na przykład kontrola przeżuwania, ponowne przeżuwanie przy stanowisku udojowym można zarejestrować poprzez obserwację stada.
7 testów na prawidłowość doju
Siedem prostych testów pozwala określić, na ile jak prawidłowo przebiega dój:
- Higiena doju
Czysta odzież, czyste ręce oraz jednorazowe rękawiczki muszą być codziennością, która chroni zarówno krowę jak i hodowcę przed przenoszeniem patogenów. Higienę doju można sprawdzić zadając sobie pytanie, czy regularnie zmienia się rękawiczki. Czy przy dużych stadach zmienia się je co dwie godziny? - Czystość strzyków
Czystość strzyków można sprawdzić za pomocą pasków testowych. Przy czym wszystkie cztery strzyki muszą zostać poddane wstępnemu czyszczeniu papierowym ręcznikiem, chustką dezynfekującą – każdy strzyk, wycieramy kolejnym rogiem chustki. Strzyki powinny być zawsze wyczyszczone przed dojem! Warstwa bakteryjna na strzykach może być dodatkowo zanurzona w preparacie preddipingowym. - Mierzenie czasu
Stymulacja w przeddoju powinna trwać od 10 do 20 sekund. Czas pomiędzy pierwszym kontaktem ze strzykiem, a założeniem kubka udojowego powinien wynosić od 60 do 90 sekund. Optymalny czas udoju, na pierwsze 10 kg mleka powinien wynosić 5 minut, a na każde następne 5 kg jedną minutę. Jeśli faktyczny dój trwa dłużej niż wyliczony, krowa doi się za wolno. Faktyczny czas dojenia nie powinien przekraczać doju wyliczonego u więcej niż 70% krów w stadzie. - Jakość dippingu
Skuteczna, poudojowa dezynfekcja strzyków poprzez zanurzanie ich w odpowiednim preparacie należy do ważniejszych środków zapobiegających rozprzestrzenianiu się bakterii w stadzie. Należy przy tym pilnować czy pojemniki do dippingu są czyste oraz używać tylko dopuszczonych do tego zabiegu preparatów. - Zakładanie kubków udojowych
Elastyczność gumy strzykowej można łatwo sprawdzić, poprzez ściśnięcie trzona gumy kciukiem i palcem wskazującym, tak by otwarcie trzonu zamknęło się do szczeliny. Po puszczeniu, otwarcie powinno od razu wrócić do wyjściowego, okrągłego kształtu.
Staranne ustawianie kubków udojowych: kubki udojowe ustawione prostopadle, gumy strzykowe i wężyki nie poskręcane - Ocena czystości krów
Ubrudzone wymiona i tylne nogi zwiększają ryzyko chorób wymienia. Czystość krów można określić za pomocą wyników czystości, które powinny być przeprowadzane regularnie. Są one określane za pomocą czterech klas czystości, do których klasyfikuje się klasyfikuje krowy ( zdjęcia poniżej).
Aby sprawdzić czystość, należy podczas udoju ocenić przynajmniej 25% stada. Celem hodowcy powinny być wyniki: ponad 85% krów z wynikiem 1 – czysta, wolna od brudu lub z wynikiem 2- lekkie zabrudzenie 2-10% górnej powierzchni.
Do ostrych zaburzeń w kondycji strzyków należą zaczerwienienia oraz zsinienia na strzyku lub na jego końcu, wyczuwalne obwódki, obrzęki u podstawy oraz u czubka lub na trzonie strzyka. Dotknięte zmianami strzyki mamy prawo znaleźć u maksymalnie 20% badanych zwierząt.
W stadzie powinno być maksymalnie 20% krów ze zrogowaciałą obwódką i wyrostkami hiperkeratozowymi oraz maksymalnie 10% krów ze zrogowaciałymi obwódkami czy zaawanasowaną hiperkeratozą.
Prawidłowa kolejność doju pomaga w zapobieganiu występowania infekcji wymion
Zachowanie kolejności przy doju jest bardzo istotne w zachowaniu zdrowia wymienia, ponieważ bakterie krów chorych mogą zostać przeniesione na krowy zdrowe. Trzymajmy się zawsze zasady: młode przed starymi, zdrowe przed chorymi.
Optymalna kolejność udoju:
- 1.Jałówki
- 2. Krowy świeżo po cieleniu
- 3. Wysoko wydajne
- 4. Nisko wydajne – stare
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a