WOW! Przepis na kiełbasę i kaszankę od Babci Heli z Ranczo Laszki
r e k l a m a
Partnerzy portalu

WOW! Przepis na kiełbasę i kaszankę od Babci Heli z Ranczo Laszki

12.02.2022autor: Natalia Marciniak-Musiał

Emilia Korolczuk, rolniczka znana z programu Rolnicy Podlasie udostępniła swoim fanom przepisy jej babci na kiełbasę i kaszankę. Jak zrobić kiełbasę według tradycyjnej receptury Babci Heli?

Jakie jest przepis na tradycyjną kiełbasę według Babci Heli?

Potrzebujemy:

  • przypraw: czosnek, pieprz, sól, majeranek, trochę cukru;
  • trochę soli peklowej (zbyt duża ilość powoduje kwaśnienie kiełbasy);
  • 15 kg mięsa - 10 kg zmielonego na grubym sitku, a 5 kg mielimy drobniej, tak jak na kotlety mielone;
  • jelita na flak.

Czosnek należy zgnieść i wymieszać z przyprawami. Mieszankę przypraw dodać do mięsa i wymieszać. Do całości dodajemy jeszcze soli i łyżeczkę cukru oraz wodę.

Tak przygotowane mięso należy zostawić na jakiś czas, żeby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły".
Warto także przygotować i sparzyć próbną kiełbasę, aby sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio doprawione i ewentualnie dodać przypraw lub mięsa. 

r e k l a m a

Proces parzenia i wędzenia kiełbasy decyduje jej smaku i kruchości

Mama Emilki i Babcia Hela wyjaśniają także w jaki sposób do maszynki włożyć mięso i jak nawijać na flak. Instrukcję można obejrzeć od 17 min. 30 sek. nagrania.

Żeby kiełbasa nabrała ostatecznego smaku należy ją uwędzić, a następnie parzyć przez około 15 minut w gorącej wodzie. I tu ważna uwaga - nie powinniśmy doprowadzić wody do wrzenia, bo wówczas kiełbasa stanie się krucha. 

Jak przygotować swojską kaszankę wg przepisu Babci Heli?

Do wyprodukowania domowej kaszanki potrzebujemy następujących składników:

  • różnych podrobów wieprzowych (serce, płuca, kawałek wątróbki, ozór, głowa)
  • krew (jeśli jest gęsta przepuszczamy przez przez sitko), 
  • kaszy drobnej, którą parzymy na rosole,
  • rosół gotowany na mięsie użytego do kaszanki, 
  • przypraw: czosnek, majeranek, pieprz, sól, 

Mięso należy zmielić na maszynce. Rozrzedzoną krew wymieszać z tłuszczem z rosołu i mięsem oraz przyprawić. Następnie do całości należy dodać bulionu. 

I podobnie jak kiełbasę, nadziewamy falki masą, ale zdecydowanie luźniej niż te pierwszą. Warto i w tym przypadku dokładnie przypatrzeć się poczynaniom doświadczonych osób - 6.30 minuty nagrania widać jak tę czynność wykonują mama i babcia Emilki.

Gotową kaszankę obgotowujemy przez ok. 20 minut.


Wspólne gotowanie okazją do rozmów pełnych ciepła i wspomnień

Wspólnemu gotowaniu trzem pokoleń kobiet - Emilii, jej mamie i babci, towarzyszyły rozmowy o życiu, dawnych smakach i zwyczajach. To na co zwracają fani, są pełne ciepła, doświadczenia i pięknych wspomnień. 

Pani Helena wspominała dawne sposoby robienia kiełbas i kaszanek oraz ile więcej pracy to kosztowało, bo wszystko robiło się ręcznie, a nie za pomocą maszynki.


Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Fot. Zrzut ekranu/Emilka Ranczo Laszki

 

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Emilka z Rolnicy Podlasie zaprasza na swoje ranczo. Jakie atrakcje czekają na zwiedzających?

Wraz z pierwszymi oznakami wiosny, wraz z pierwszymi szpakami, które przybyły do Laszek, otwieramy nasze Ranczo na turystów - napisała Emila Korolczuk, jedna z najpopularniejszych bohaterek serialu Rolnicy. Podlasie.

czytaj więcej

Ogromny hejt na Andrzeja z Rolnicy Podlasie. Skąd taka krytyka?

Internet od kilku dni wrze, ponieważ Andrzej z Plutycz, czyli jeden z bohaterów programu "Rolnicy. Podlasie" podpadł widzom. Na forach internetowych posypały się na niego gromy. Co się stało? Dlaczego internauci zareagowali tak ostro?

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)