Uprawa jagód goji we własnym ogródku
Jagody goji dobrze sobie radzą w naszym klimacie zarówno jako roślina uprawna, jak i zdziczała, chociaż pochodzi z Azji Wschodniej. Jakie ma wymagania i jak wygląda pielęgnacja kolcowoja pospolitego?
Roślina znana jest nam jako jagody goji, chociaż jagody to owoce tego gatunku. Kolcowój pospolity/szkarłatny (Lycium barbarum) to wieloletni krzew z rodziny psiankowatych, pochodzący z Azji Wschodniej, który jest kuzynką pomidora czy papryki, chociaż te pochodzą z Ameryki Południowej.
Na rynku można znaleźć bogatą ofertę odmian drzewka goji. Krzew wyróżnia się ze względu na swoje owoce, które cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów. Są one bardzo zdrowe, chociaż sporo kosztują. Dlatego warto postawić na uprawę goji we własnym zakresie!
Kolcowój – to krzew który przypomina pnącze
Goji osiąga rozłożysty pokrój, dość silnie rośnie, średnio na wysokość 1,2 – 3 metry. Pędy kolcowoja są długie, wygięte łukowato z długimi i wąskimi liśćmi. Kwitnie od czerwca do sierpnia małymi, fioletowymi kwitami. Już po ok. 3 latach uprawy z jednego krzewu można uzyskać ok 1 – 1,5 kg owocu.
Owoce goji są delikatne, pomarańczowoczerwone, podłużne, choć małe, bo osiągają ok. 2 cm długości. Po zerwaniu należy je szybko zagospodarować, czyli ususzyć. Jednakże należy tylko zbierać owoce w pełni dojrzale, kiedy łatwo je strząsnąć z krzaczka. Kolcowój owocuje od sierpnia do przymrozków. Dojrzały owoc goji jest lekko słodki w smaku, choć jest on raczej nieco gorzki, jakby mieszanka smaku pomidorowo-paprykowego.
Owoce najczęściej są suszone i w tej formie dostępne, a także dodaje się je do herbat ziołowych albo po ugotowaniu jako dodatek do dań, np. z warzyw czy ryżu.
Jak pielęgnować jagodę goji?
Jest to roślina dość wymagająca po względem zbioru owoców – bywają one czasochłonne i wielokrotne. Rocznie krzew może przyrastać od 0,5-2 m, często tworząc odrosty korzeniowe. Kolcowój jest dość ekspansywny, wiec wymaga solidnego cięcia oraz podpór, aby nad nim zapanować.
Pierwsze wiosenne cięcia powinny być dość intensywne – wycina się więcej pędów niż ich ostatecznie zostawia. Dzięki cięciom roślina obficiej owocuje.
Poza tym nie ma on dużym wymagań, jest także mrozoodporny i dobrze znosi upały. Rośnie dobrze na słabych piaszczystych glebach o odczynie zasadowym lub obojętnym. Nie lubi gleb podmokłych, ale warto zadbać o stały poziom wilgotności.
Kolocwój nadaje się do półcienia i na stanowiska słoneczne, na których lepiej owocuje. Same owoce są wtedy smaczniejsze.
Gdzie nabyć jagodę goji?
Można wysiać z nasiona albo zakupić krzewinkę w sklepie ogrodniczym. W sprzedaży są dostępne odmiany owoców głownie o czerwonej barwie.
Nasiona przed wysianiem wymoczyć we wodzie przez kilka godzin, a następnie do doniczki dodać mieszankę ziemi, torfu i piasku lub perlitu w stosunku (1:1:1). Następnie rozsadzamy na pojedyncze roślinki, a potem wkopujemy do gruntu. Kolcowój lubi ściółkowanie, np. kompostem.
Jagody goji to superfoods
Owoce nadają się do wyrobu nalewek, lodów, deserów i przecierów. Są to owoce drogie, tak samo, jak przetwory z ich składem. Cena może sięgać nawet 100 zł za kilogram.
Suszone owoce goji zawierają 5,5 % białka, 25 % cukrów i 1 % tłuszczu .Są bogate także w witaminę C, A, E, B1, B2, B6 i minerały (fosofor, wapń, żelazo, miedź, cynk czy selen). Zawierają także przeciwutleniacze. Są bardzo energetyczne. Ich spożywanie łagodzi stres, poprawia koncentrację i wspomaga wiele układów.
Jagody goji od wieków wykorzystywane były w chińskiej medycynie oraz na terenie Tybetu i miały zastosowani w leczeniu szerokiego spektrum dolegliwości, od chorób serca, po płuca i nerki. Goji są także składnikiem kosmetyków.
Dzięki bogactwu tych składników, jagody goji są zaliczane do superfoods, czyli bardzo zdrowych i zalecanych do stosowania w diecie owoców.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay, Natalia Marciniak-Musiał
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Najważniejsze tematy