Przepis na zielone knedle z truskawkami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na zielone knedle z truskawkami

29.06.2019

Truskawki niezaprzeczalnie należą do jednych z najsmaczniejszych letnich owoców. Korzystajmy więc z sezonu truskawkowego i łączmy je nie tylko z deserami, ale i daniami wytrawnymi. Na przykład z zielonymi knedlami, których sposób przygotowania znajdziesz w naszym przepisie.

Zielone knedle z truskawkami

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 10–15 dużych truskawek,
  • duża garść liści mięty,
  • duża garść liści bazylii,
  • 1 i 1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego niesłodzonego,
  • mąka ziemniaczana,
  • 1 szklanka malin,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej.

r e k l a m a

Wykonanie: Ugotowane ziemniaki rozgnieść albo przepuścić przez maszynkę. Miętę i bazylię zmiksować z pół szklanki niesłodzonego mleka. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Wyjąć 1/4 ciasta, wsypać mąki tyle, ile trzeba, by uzupełnić objętość. Dokładnie i szybko wyrobić masę.

Nabierać łyżką, rozgnieść na wilgotnej dłoni.Nałożyć truskawkę, skleić masę i nadać kształt knedla. Gotować w lekko osolonej wodzie ponad minutę od wypłynięcia. Maliny zmiksować z pół szklanki mleka i zagotować. Drugą część mleka wymieszać ze skrobią kukurydzianą i dodać do gotującej mikstury. Gotować chwilę na małym ogniu.

Wylać sos na talerz, ułożyć knedle, polać sosem i posypać drobno siekaną miętą.

Katarzyna Kosmala

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Cukinia nadziewana komosą ryżową i mięsem

Prosty przepis na niecodzienne wykorzystanie cukinii? Połączyć ją z mięsem i komosą ryżową w gustownych "łódeczkach".

czytaj więcej

Jak samemu przygotować masło klarowane?

Polacy coraz większą wagę przywiązują do zdrowego odżywiania. Badania ostatnich lat zweryfikowały rzekome właściwości prozdrowotne margaryn do smarowania pieczywa. Do łask wraca masło, a prawdziwą furorę w kuchni robi masło klarowane, czyli inaczej masło ghee (z tradycji kulinarnej Indii), będące nieodłącznym element zdrowej diety.

czytaj więcej

Pomysł na danie z truskawkami – sałatka z pieczonym burakiem i truskawkami

Dopóki jest na nią sezon, koniecznie zaproś tę słodką czerwień do kuchni. I nie musisz łączyć jej tylko z bitą śmietaną albo ciastem. Truskawka świetnie nada się do wegańskich zielonych knedli, ale też wzbogaci smak wędzonego łososia. A próbowaliście jej kiedyś w towarzystwie buraka? Istny cymes!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)