Przepis na sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem

21.03.2020

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny! Wielu z nas czekało na jej nadejście  z utęsknieniem. Powoli budzimy się do życia, a w sklepach już niedługo będziemy mogli spotkać pierwsze świeże warzywa. Wiosna jest idealnym momentem na wprowadzenie do diety większej ilości lekkich, warzywnych sałatek - na przykład sałatkę z rukolą, selerem naciowym oraz soczystym kurczakiem, posypanym płatkami migdałowymi. Jak ją zrobić?

Składniki potrzebne na wiosenną sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem

  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 garści rukoli,
  • 3 łyżki kukurydzy,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól, pieprz, słodka papryka, curry,
  • 1 gruszka;
Składniki na sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka łagodnej musztardy,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyża miodu.
r e k l a m a

Jak przygotować sałatkę?

Składniki na sos wymieszać i odstawić. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na maśle klarowanym, posypać przyprawami.

Seler naciowy posiekać na cienkie plasterki, a gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć rukolę, seler naciowy, gruszkę, kurczaka, kukurydzę. Polać sosem i posypać płatkami migdałowymi.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na sałatkę babci

Sałata, ogórek i jajko to 3 niezbędne składniki, które razem ze śmietanowo-musztardowym sosem stworzą lekką i wiosenną sałatkę Babci. Jak ją przygotować krok po kroku?

czytaj więcej

Przepis na bułeczki drożdżowe z pieca czarownic

Przepis na regionalne bułeczki drożdżowe z pieca czarownic pochodzi z Wielkopolski. Co będzie potrzebne do przygotowania chrupiących bułeczek? Wystarczą mąka, świeże drożdże jajka i przyprawy. Gwarantujemy - nie trzeba być czarownicą, żeby wypiek się udał. Do tego wystarczy piekarnik rozgrzany do 190°C.

czytaj więcej

Przepis na śledzika w cieście

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne wersje śledzia, mamy dla ciebie ciekawą propozycję - śledzik z w złocistym i chrupiącym cieście francuskim. Jak go zrobić?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)