Przepis na sałatkę śledziową z burakami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na sałatkę śledziową z burakami

08.03.2020

Oto fantastyczny przepis na warstwową sałatkę śledziową z buraczkami i ziemniakami. Ten przepis sprawdzi się na przyjęciach oraz podczas zbliżających się wielkimi krokami Świąt Wielkanocnych. Jak ją zrobić?

Składniki potrzebne na sałatkę śledziową z burakami

  • 500 g filetów śledziowych z oleju,
  • 1/2 łyżki mielonego pieprzu,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 duży ogórek kiszony,
  • 3 większe ziemniaki,
  • 2 buraki ćwikłowe,
  • 2 jajka.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Jak przygotować sałatkę śledziową?

Pokroić śledzie w grubszą kostkę, doprawić pieprzem i odstawić na godzinę. Ugotować ziemniaki, buraki i posiekać je w drobną kostkę. Ugotować  jajko i osobno posiekać żółtko oraz białko. Obrać jabłko i też posiekać w drobną kostkę.
W większej misce ułożyć warstwowo wszystkie składniki sałatki (oprócz żółtka) lub wymieszać. Skropić sokiem z cytryny. W miseczce wymieszać składniki sosu i doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Wyłożyć na wierzch sałatki i posypać posiekanym żółtkiem. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Potem wymieszać i podawać z chrupiącym pieczywem.

r e k l a m a
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na zupę śledziową na zimno

To danie dla wszystkich amatorów zup rybnych. Bazą tradycyjnej zupy śledziowej na zimno jest gęsta śmietana, kefir oraz śledź z cebulką. Jak krok po kroku przygotować zupę śledziową?

czytaj więcej

Przepis na śledzika w cieście

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne wersje śledzia, mamy dla ciebie ciekawą propozycję - śledzik z w złocistym i chrupiącym cieście francuskim. Jak go zrobić?

czytaj więcej

Przepis na zapiekankę z ryżem i jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami, cynamonem oraz bezą na wierzchu to istne niebo w gębie! Zapiekankę możesz przygotować na dwa sposoby - z wcześniej zrobionym, domowym musem albo ze startymi jabłkami. Jak krok po kroku zrobić ryżowo-jabłkową zapiekankę?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)