Przepis na hiszpańskie leche frita, czyli smażone mleko
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na hiszpańskie leche frita, czyli smażone mleko

06.02.2021

Leche Frita czyli smażone mleko, to jeden z najpopularniejszych, domowych deserów w północnej Hiszpanii. Dlaczego deser nazywany jest "smażonym mlekiem?" Ponieważ gotowane mleko z mąką, które stwardnieje obtacza się w panierce i podsmaża. Ten pyszny deser jest bardzo prosty i niedrogi w przygotowaniu. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na Leche Frita:

  • 3 i 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 7 łyżek mąki, 1/2 szklanki cukru,
  • 1 l mleka pełnotłustego,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 duże jajka,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki masła,
  • mielony cynamon.

Jak przygotować hiszpańskie Leche Frita?

W misce wymieszać skrobię, mąkę i cukier. Dodać szklankę mleka i wymieszać. Odczekać 10 minut, żeby masa zgęstniała. W dużym garnku podgrzać resztę mleka z laską cynamonu. Kiedy mleko zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Nad miską z mąkami i cukrem umieścić sitko i przelewać przez nie gorące mleko, mieszając masę. Wszystko razem wlać ponownie do garnka i na małym ogniu podgrzewać przez 10 minut.
Oliwą albo olejem wysmarować szklane naczynie, wlać do niego masę, wystudzić i odstawić przynajmniej na 3 godziny do lodówki. Masa powinna mieć grubość przynajmniej 2 cm. Wyciągnąć stężałą masę i pokroić w kostkę.
W misce roztrzepać jajka, na patelni rozgrzać olej, dodać do niego masło. W pozostałej mące obtaczać mleczne kostki i zanurzać w jajku, a potem smażyć po minucie z każdej strony. Odsączyć na papierze i posypać cynamonem.

r e k l a m a
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 pomysły na walentynkową kolację

Nie masz pomysłu jak zaskoczyć dzisiaj swoją drugą połówkę? Przygotuj wyśmienitą kolację, która nie tylko fantastycznie smakuje , ale i wygląda! Poniżej znajdziesz trzy pomysły na dania, obok których nawet najbardziej wymagający smakosz, nie przejdzie obojętnie.

czytaj więcej

Przepis na indyjskie pączki gulab jamun

Oto kolejna propozycja na egzotyczny przysmak z drugiego końca świata. Gulab Jamun to indyjskie pączki, które popularność zyskały także w innych krajach Nepal czy Bangladesz. Pączki przygotowuje się z ciasta przygotowanego na bazie mleka, które po usmażeniu w głębokim oleju, zanurza się w syropie na bazie wody różanej. Jak przygotować ten niecodzienny przysmak?

czytaj więcej

Przepis na Frittelle di carnevale, czyli pączki weneckie

Nie ma we Włoszech karnawału bez tego niesamowitego przysmaku! Frittelle di carnevale mogą być bardzo różne - od tych zupełnie bez niczego, do nadziewanych i wypełnionych rodzynkami. Zawsze jednak są to puszyste placuszki, smażone na głębokim tłuszczu. Jak je zrobić?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)