Przepis na domowe ciasto drożdżowe z rabarbarem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na domowe ciasto drożdżowe z rabarbarem

19.06.2021

Charakterystyczny, kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu z chrupiącą kruszonką i sprężystym, jeszcze ciepłym ciastem drożdżowym to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Jako, że sezon rabarbarowy ma się w najlepsze, zdradzamy tym, którzy go nie znają - przepis na idealny placek drożdżowy z rabarbarem. Smacznego!

Składniki potrzebne na domowe ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 25 g drożdży,
  • 100 g cukru,
  • 500 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 4 żółtka,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 8 łodyg rabarbaru.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 70 g mąki.

r e k l a m a

Jak przygotować rabarbarowe ciasto drożdżowe?

Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i je rozetrzeć. Dodać mąkę i cukier. Odstawić zaczyn pod przykryciem na 20 minut. Składniki na kruszonkę wymieszać, zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Rabarbar obrać i pokroić na centymetrowe kawałki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Mąkę przesiać, dodać zaczyn, żółtka, szczyptę soli, roztopione i przestudzone masło. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Następnie ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć pokrojony rabarbar, zetrzeć na niego kruszonkę. Odstawić na 30 minut, przykryć delikatnie ściereczką. Piec 60 minut w temperaturze 180°C. Gdy ostygnie, posypać cukrem pudrem.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Sok z pędów sosny według przepisu Emilki z Laszek

Syrop z pędów sosny charakteryzuje się prozdrowotnymi właściwościami. Jego wykonanie jest łatwe, nie potrzeba wielu składników. Jaki przepis na syrop z pędów sosny wykonała Emilka Korolczuk znana z programu „Rolnicy. Podlasie”?

czytaj więcej

3 przepisy na szpinak na słodko i słono

Warto jeść szpinak w każdej postaci - i na słono i na słodko! Te niezwykłe, zielone liście są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Należy też pamiętać o całej gamie antyoksydantów, które wpływają na zachowanie przez nas zdrowego wyglądu i witalności. Jak wykorzystać szpinak w kuchni? Mamy dla Ciebie aż 3 szpinakowe przepisy: na śniadanie, obiad i deser!

czytaj więcej

Przepis na orientalną karkówkę

Mamy dla Ciebie kolejny pomysł na karkówkę w innym, nieco mniej tradycyjnym wydaniu - orientalną karkówkę z imbirem i sosem sojowym. Jak ją przygotować?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)