r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną i pieczarkami
06.03.2021
Syty obiad bez mięsa, który przypadnie do gustu całej rodzinie? Mamy propozycję! Faszerowaną cukinię kaszą gryczaną, pieczarkami i odrobiną parmezanu. Będzie smacznie, lekko i wegetariańsko!
Składniki potrzebne na faszerowane cukinie
- 2 cukinie,
- 100 g kaszy gryczanej,
- 300 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia lub olej,
- 100 g parmezanu,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- tymianek.
r e k l a m a
Jak przygotować danie?
Kaszę ugotować. Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone pieczarki i poddusić z cebulą. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środki. Środki pokroić drobno i dołożyć do pieczarek.
Gdy pieczarki już będą miękkie, doprawić, dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Gotowym farszem wypełnić cukinię i zapiekać 20 minut w temperaturze 180°C. Posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a