r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Wieś i Rodzina>Przepis na bezglutenową tartę na zielono ze szparagami, cukinią i szpinakiem
Przepis na bezglutenową tartę na zielono ze szparagami, cukinią i szpinakiem
07.06.2020
W trwającym obecnie sezonie na szparagi ta tarta musi chociaż raz zagościć na Twoim stole. Jak przygotować tartę bezglutenową z zielonymi warzywami?
Składniki potrzebne bezglutenową tartę na zielono ze szparagami, cukinią i szpinakiem
r e k l a m a
Składniki na ciasto:
- 1 niepełna szklanka mąki bezglutenowej,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- 1/2 kostki masła,
- 2 łyżki smalcu.
Składniki na farsz:
- 3 żółtka,
- 3 białka plus 1,
- 100 g serka mascarpone,
- 100 g żółtego sera startego na tarce,
- 2 łyżki śmietany,
- ok. 10 szparagów,
- 100 g szpinaku,
- 1 cukinia,
- 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia szpinaku z cukinią,
- sól,
- pieprz.
Jak przygotować zieloną tartę?
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce, następnie wyjąć i rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem. Szpinak podsmażyć krótko na patelni wraz z cukinią pokrojoną w podłużne plastry – najlepiej obieraczką do warzyw (środek cukinii odrzucamy).
Szparagom odłamać twardą końcówkę (ok. 1/3 długości), zalać wrzątkiem i gotować 2 minuty, odcedzić. Białka ubić. Ser mascarpone wymieszać z żółtkami, śmietaną, żółtym serem oraz solą i pieprzem. Wymieszać z pianą.
Tartę podpiekać ok. 15 minut, następnie ułożyć szpinak z cukinią, wyłożyć masę serową, a następnie układać szparagi, lekko je dociskając. Zapiekać kolejne 20 minut.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a