r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przedwiośnie na talerzu, czyli 3 przepisy na frittatę
11.03.2023
Przedwiośnie z lekkimi frittatami to bardzo dobry pomysł na wybudzenie się z zimowego letargu. Nic tak nie pobudza ślinianek i cieszy nasze podniebienie jak ciekawe i kolorowe dania. Takie są właśnie frittaty - danie pochodzące z kuchni włoskiej przypominające omlet. Zasmakujmy się w nich i we włoskim klimacie!
Frittata na słodko
Składniki: 2 jabłka, 2 łyżki płatków migdałowych, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu, szczypta goździków, 6 jajek, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka masła klarowanego; do podania: maliny świeże lub mrożone, 1 łyżka płynnego miodu, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić, dodać jabłka i płatki migdałowe. Dodać przyprawy i smażyć około 5 minut na małym ogniu. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Żółtka ubić z cukrem i połączyć z białkami. Masę wylać na podsmażone jabłka z przyprawami. Przykryć przykrywką i smażyć na małym ogniu, a następnie przykryć talerzem, odwrócić patelnię i przełożyć na talerz. Następnie zsunąć na patelnię i podpiekać jeszcze około 3 minut. Przełożyć na talerz, polać miodem, posypać orzechami i malinami.
r e k l a m a
Frittata z cukinią
Składniki: 3/4 szklanki bułki tartej, 100 g parmezanu, pęczek natki pietruszki, 6 jajek, 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu, 1 płaska łyżeczka soli, pieprz, 2 małe cukinie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, rukola do podania.
Wykonanie: Rozpuścić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. Dodać cebulę posiekaną w kostkę oraz cukinię startą na tarce na dużych oczkach. Chwilę dusić. Jajka ubić, dodać sól, pieprz, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Masą jajeczną zalać podsmażone warzywa. Posypać startym serem. Przykryć przykrywką i na małym ogniu trzymać, aż góra się zetnie. Następnie przełożyć na talerz, odwrócić, zsunąć na drugą stronę i chwilę podsmażać. Podawać na ciepło posypane rukolą.
Frittata z kurczakiem i warzywami
Składniki: 6 jajek, 1 filet z kurczaka, 1 czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, pęczek koperku, 5 pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, zioła prowansalskie, po szczypcie chilli i czerwonej papryki, 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu.
Wykonanie: Jajka ubić, dodać sól, pieprz, chilli i paprykę, odstawić. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone w kostkę mięso. Smażyć, aż mięso będzie miękkie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pomidory koktajlowe, kukurydzę. Całość zalać masą jajeczną i posypać posiekanym koperkiem. Przykryć przykrywką i podsmażać, aż masa się zetnie, następnie delikatnie wyjąć na talerz, zsunąć na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażać.
Smacznego!
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a