Przedwiośnie na talerzu, czyli 3 przepisy na frittatę
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przedwiośnie na talerzu, czyli 3 przepisy na frittatę

11.03.2023

Przedwiośnie z lekkimi frittatami to bardzo dobry pomysł na wybudzenie się z zimowego letargu. Nic tak nie pobudza ślinianek i cieszy nasze podniebienie jak ciekawe i kolorowe dania. Takie są właśnie frittaty - danie pochodzące z kuchni włoskiej przypominające omlet. Zasmakujmy się w nich i we włoskim klimacie!

Frittata na słodko

Składniki: 2 jabłka, 2 łyżki płatków migdałowych, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu, szczypta goździków, 6 jajek, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka masła klarowanego; do podania: maliny świeże lub mrożone, 1 łyżka płynnego miodu, 2 łyżki posiekanych orzechów włos­kich.
Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić, dodać jabłka i płatki migdałowe. Dodać przyprawy i smażyć około 5 minut na małym ogniu. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Żółtka ubić z cukrem i połączyć z białkami. Masę wylać na podsmażone jabłka z przyprawami. Przykryć przykrywką i smażyć na małym ogniu, a następnie przykryć talerzem, odwrócić patelnię i przełożyć na talerz. Następnie zsunąć na patelnię i podpiekać jeszcze około 3 minut. Przełożyć na talerz, polać miodem, posypać orzechami i malinami.

r e k l a m a
.

Frittata z cukinią

Składniki: 3/4 szklanki bułki tartej, 100 g parmezanu, pęczek natki pietruszki, 6 jajek, 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu, 1 płaska łyżeczka soli, pieprz, 2 małe cukinie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, rukola do podania.
Wykonanie: Rozpuścić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. Dodać cebulę posiekaną w kostkę oraz cukinię startą na tarce na dużych oczkach. Chwilę dusić. Jajka ubić, dodać sól, pieprz, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Masą jajeczną zalać podsmażone warzywa. Posypać startym serem. Przykryć przykrywką i na małym ogniu trzymać, aż góra się zetnie. Następnie przełożyć na talerz, odwrócić, zsunąć na drugą stronę i chwilę podsmażać. Podawać na ciepło posypane rukolą.

.

Frittata z kurczakiem i warzywami

Składniki: 6 jajek, 1 filet z kurczaka, 1 czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, pęczek koperku, 5 pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, zioła prowansalskie, po szczypcie chilli i czerwonej papryki, 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu.
Wykonanie: Jajka ubić, dodać sól, pieprz, chilli i paprykę, odstawić. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone w kostkę mięso. Smażyć, aż mięso będzie miękkie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pomidory koktajlowe, kukurydzę. Całość zalać masą jajeczną i posypać posiekanym koperkiem. Przykryć przykrywką i podsmażać, aż masa się zetnie, następnie delikatnie wyjąć na talerz, zsunąć na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażać.

.

Smacznego!

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 przepisy na wiosenne wydanie zimowych przetworów

Choć po zimie nasze spiżarniane zapasy na zimę z pewnością się uszczupliły, to i tak zalega w nich wiele dobrego. Skorzystajmy więc z własnych zasobów i przygotujmy z nich coś pysznego w wiosennym wydaniu.

czytaj więcej

Rzepak jary i jego lista odmian zalecanych

Tylko po znacznych wymarznięciach rzepaku ozimego widoczne jest większe zainteresowanie i w takich rekordowych latach z przesiewami, areał uprawy rzepaku jarego sięgał 95 tys. ha. W latach korzystnych dla formy ozimej zainteresowanie rzepakiem jarym jest niewielkie.

czytaj więcej

3 przepisy na dania bez glutenu

Przedstawiamy 3 ciekawe przepisy dla tych, co nie tolerują glutenu.  I dla tych, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego i zdrowego.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)