Pomysł na grilla: szaszłyki, jabłko i sałatka z cukinią
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pomysł na grilla: szaszłyki, jabłko i sałatka z cukinią

30.04.2022autor: . .

Długi weekend majowy czas zacząć! Co przygotować na grilla zamiast standardowej karkówki i kiełbasek? Oto nasze 3 propozycje na niespotykane dania z grilla: grillowane jabłka z serkiem mascarpone, szaszłyki z halloumi oraz kurczakiem i pyszna sałatka z grillowaną cukinią.

Przepis na grillowane jabłka z mascarpone i orzechami

Składniki:

  • 200 g sera mascarpone,
  • 5 jabłek,
  • 2 garści orzechów pekan,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • oliwa z oliwek.

Wykonanie: Jabłka pokroić na połówki i wydrążyć środek. Posmarować oliwą i ułożyć na grillu rozkrojoną częścią do dołu. Grillować 10 minut. Obrócić na drugą stronę i grillować kolejne 8 minut.

W tym czasie wymieszać mascarpone z syropem klonowym i posiekanymi orzechami. Jabłka zdjąć z grilla, w zagłębienie nałożyć ser i udekorować liściem mięty i połówką orzecha. Podawać na ciepło.

r e k l a m a

Sałatka z grillowaną cukinią

Składniki na sałatkę:

  • 1 cukinia,
  • 1 ser feta,
  • listki mięty,
  • 1 owoc granatu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie,
  • 2 ząbki czosnku.

Składniki na sos:

  • świeżo zmielony kolorowy pieprz,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu jabłkowego.

Wykonanie: Składniki sosu wymieszać i odstawić. Cukinię pokroić w słupki, natrzeć oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natrzeć przyprawami, wymieszać i grillować z każdej strony do miękkości.

Zgrillowaną cukinię ułożyć na talerz, dodać pokrojoną w kostkę fetę, posiekane listki mięty, ziarna granatu i polać sosem.


Przepis na szaszłyki z serem halloumi i kurczakiem

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 ser halloumi,
  • 4 brzoskwinie z puszki,
  • 4 plastry ananasa z puszki lub świeżego,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 6 pieczarek,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie,
  • oliwa z oliwek.

Wykonanie: Ser pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Kurczaka, cukinię, paprykę – w większą kostkę, brzoskwinie i ananasa – w małą. Wszystkie składniki polać oliwą, posypać przyprawami i delikatnie wymieszać.

Nakładać na patyki do szaszłyków w kolejności: kurczak, pieczarki, ser, cukinia, papryka żółta i czerwona, ananas, brzoskwinia. Grillować tak długo, aż mięso stanie się miękkie, a warzywa przypieczone (około 20–25 minut).

Przepisy ukazały się  w Tygodniku Poradniku Rolniczym 18/2022 na str. 50. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Sadownicy wciąż mają problem ze sprzedażą jabłek do Egiptu

Polscy sadownicy cały czas mają problem ze sprzedażą jabłek do tego kraju. Niestety, ale interwencja Prezydenta Andrzej Dudy oraz wielokrotne rozmowy ze stroną egipską jak na razie przyniosły efektu. 

czytaj więcej

Niebezpieczne grillowanie. Nawet 80 proc. konstrukcji ma wady! Zobacz zestawienie

Długi majowy weekend to tradycyjnie czas otwierania sezonu na grilla. Jednak Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów apeluje, byśmy przed rozpaleniem rusztu upewnili się, że nasz sprzęt do grillowania jest w pełni bezpieczny i nadaje się do użytku. Zobacz, jakie modele UOKiK uznał za wadliwe.

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)