Kaszane improwizacje w Goryszewie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kaszane improwizacje w Goryszewie

21.09.2019autor: Karolina Kasperek

Kasza zasługuje na dobre przyrządzenie. I takiego się doczekuje podczas organizowanego od siedmiu już lat festiwalu w Goryszewie. Lokalne koła gospodyń co roku częstują gości kaszanymi rarytasami. A nam przy okazji opowiadają, jak to z kaszą było.

Mamy muffinki z kaszą. Nietypowy przepis – kasza omaszczona połączona z pieczarkami i żurawiną – zachwalały swoje wyroby panie z kwieciszewskiego koła.

r e k l a m a
Na stoisku miały jeszcze gołąbki z kaszą, pałki w kaszy i stefanię – ciasto z kaszą manną. Panie, częstując nim, zdradziły, że raz w roku wyjeżdżają na wycieczkę gdzieś dalej, także za granicę. Ostatnio celem była czeska Praga.

Obok stacjonowały goryszewianki. Proponowały klopsiki z kaszą jaglaną i kalafiorem, pierogi z gryczaną, paszteciki z jęczmienną i suszonymi grzybami oraz roladę z gryczaną i twarogiem. Przy okazji dowiedzieliśmy się, skąd kasza w Goryszewie.

Nasza miejscowość związana jest z tym produktem, bo we wsi były cztery młyny. Mój mąż pamięta jeszcze jeden z nich – opowiadała pani na stoisku.

W goryszewskich domach kasza obecna jest od pokoleń. Najczęściej przyrządzają jęczmienną i gryczaną – jej niepaloną, czyli mniej wyrazistą w smaku, ale zdrowszą wersję.

Panie z Kwieciszewa proponowały muffinki z kaszy gryczanej z dodatkiem żurawiny
  • Panie z Kwieciszewa proponowały muffinki z kaszy gryczanej z dodatkiem żurawiny
Wylatowianki nadały imprezie w Goryszewie biesiadny charakter
  • Wylatowianki nadały imprezie w Goryszewie biesiadny charakter
Koło z Goryszewa spotyka się rzadko. Panie mówią, że bywa, że raz na dwa, trzy miesiące. Ale jak już się spotkają, to z pompą. Na 11 listopada organizują wieczorek poetycko-patriotyczny.

I pieczemy rogale marcińskie. Tak, staramy się, żeby były prawdziwe – biały mak, mnóstwo bakalii – zapewniały.

Kasza jak drugi chleb

Przedstawicielki koła w Józefowie przyjechały z gołąbkami z kaszą, mięsem mielonym z kaszą i warzywami w sosie grzybowym oraz gulaszem z kaszą. Pamiętają kaszę jako podstawowy składnik menu w domach swoich i ich dziadków. Gotowało się głównie z kaszy gryczanej i jęczmiennej.

Kasza to tani, ale niezwykle plastyczny produkt, więc daje się z niego wiele wyczarować – mówiła Agnieszka Joszko, józefowianka.

Żabienko uczestniczyło w festiwalu po raz pierwszy. I od razu zawojowało go swoim kaszottem
  • Żabienko uczestniczyło w festiwalu po raz pierwszy. I od razu zawojowało go swoim kaszottem
Koło z Padniewa chwaliło się pierogami z kaczką, ponieważ jedna z gospodyń hoduje kaczki i już słynie z tej potrawy.

Chodzi o to, żeby danie do częstowania było podzielne, więc mamy pierogi. A kasza niepalona, bo lepsza w smaku. I do tego w farszu twaróg i wędzonka. To nasz stary przepis. Ale mamy też inne pierogi. Zostało mi trochę ciasta i kaszy. I dostałam niedawno przepis na sos na bazie dyni z papryką i pomidorem. Połączyłam to wszystko i wyszedł ciekawy farsz do pierogów. A reszta to już tradycja. Dostosowujemy się też do gości festynów. Wiemy już, że chętnie przychodzą po czerninę – opowiadała Romana Świtała, przewodnicząca.

I dodała, że wszystko, co na stole, to wspólne dzieło całego koła. Panie przypominają sobie jeszcze kaszę jaglaną. I że świetne z niej wychodzą ciasta. Zwłaszcza bezglutenowe brownie.

Koło z Żabienka, które na festiwal kaszy przyjechało pierwszy raz, chwaliło się kaszottem.

To potrawa z kaszy pęczak z kurczakiem i z warzywami. Ale mamy też tradycyjny gulasz z kaszą jęczmienną, żurek, kluchy na pyrach z kapustą. Nie rozdajemy, już nie, poza tym produkty nie są tanie, a nasza praca to też koszt. Jesteśmy zarejestrowanym kołem i możemy sprzedawać – przekonywały panie.

autor Karolina Kasperek

Karolina Kasperek

redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"

Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przegląd Pieśni Patriotycznej w Strachówce

W niedzielę 29 września 2019 roku w Strachówce w powiecie wołomińskim odbędzie się Przegląd Piosenki Patriotycznej. Będzie zorganizowany w 10. rocznicę założenia Stowarzyszenia Przyjaciół Strachówki.

czytaj więcej

Przepis na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

Nie samym mięsem żyje człowiek! Zamiast klasycznego, niedzielnego schabowego czy klopsa proponujemy mniej kaloryczny i lżejszy zamiennik, który niczym nie ustępuje swoim mięsnym wersjom. Do jego przygotowania potrzebna będzie kasza jaglana i kalafior oraz kilka dodatkowych składników. Jak przygotować wegetariańskie kotleciki?

czytaj więcej

Pieczone placki z cukinii, kaszy jaglanej i sezamu

Obiad bez mięsa? Bardzo proszę! Oto przepis na pyszne, wegetariańskie placuszki z cukinii, kaszy jaglanej i prażonego sezamu. Są szybkie w przygotowaniu i zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jak je przygotować?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)