Nie bój się tłuszczu z roślin i ryb
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Nie bój się tłuszczu z roślin i ryb

03.08.2019autor: Karolina Kasperek

Ile jeść tłuszczu i jakiego? Przez całe dekady specjaliści rekomendowali ograniczanie tłuszczu w diecie. W całodniowej podaży kalorii mieliśmy ich dostarczać nie więcej niż 30%, a później – mieścić się w przedziale 20–35%. 

Za rekomendacjami stało myślenie, że jeśli ograniczymy spożycie tłuszczu, tym samym zmniejszymy konsumpcję niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, które podejrzewano o zwiększanie ryzyka chorób serca. Ale wielu ludzi, stosując się do tej zasady, ograniczało jednocześnie spożycie dobrych tłuszczów – tych z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, czyli tych w orzechach, olejach roślinnych i rybach.

r e k l a m a

Zamiast tłuszczu niezdrowe węglowodany

Co więcej, producenci w procesie oddtłuszczania produktów zamieniają zwykle tłuszcz na niezdrowe wysoce przetworzone węglowodany. I okazuje się, że to one dużo bardziej zwiększają ryzyko chorób serca niż tłuszcz, który zastępują.
Tymczasem tłuszcz z oliwy z oliwek lub tłustych ryb, nawet jeśli dostarcza więcej niż 35% dziennych kalorii, nie tylko nie szkodzi, ale służy zdrowiu. Dlatego unikajmy produktów niskotłuszczowych i jedzmy tłuszcze roślinne i tłuste ryby.

Karolina Kasperek
Zdjęcia: Unsplash
autor Karolina Kasperek

Karolina Kasperek

redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"

Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Witamina A chroni przed nowotworem

Zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś więcej, niż tylko rozsmarować kleks kremu z filtrem, by zapobiegać nowotworom skóry? Możesz i jest to twoja codzienna dieta. Jeśli włączysz w nią produkty z większą zawartością witaminy A, możesz sobie pomóc. Tak twierdzą naukowcy.

czytaj więcej

Jak postępować z jedzeniem podczas upałów, aby nie mieć problemów?

Lato nieodłącznie kojarzy się nam z grillem, lodami i budkami z fast foodem. To zwykle niewinne przyjemności, ale bywa, że kończą się zatruciem pokarmowym. W większości przypadków nie jest ono niczym groźnym, ale w wyjątkowych sytuacjach może powodować wiele przykrych symptomów, a nawet prowadzić do śmierci.

czytaj więcej

Chcesz mieć lepszy nastrój? Jedz ryby, ziarna i orzechy

Nastrój jest sprawą skomplikowaną – zależy od wielu rzeczy. Oczywiście w dużym stopniu od tego, jak pracuje nasz mózg. Już od dawna jednak nauka wie, że mamy realny wpływ na to, jak działa ten organ.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)