Chcesz mieć lepszy nastrój? Jedz ryby, ziarna i orzechy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Chcesz mieć lepszy nastrój? Jedz ryby, ziarna i orzechy

01.06.2019

Nastrój jest sprawą skomplikowaną – zależy od wielu rzeczy. Oczywiście w dużym stopniu od tego, jak pracuje nasz mózg. Już od dawna jednak nauka wie, że mamy realny wpływ na to, jak działa ten organ.

Dieta wpływa na pracę naszego mózgu

Nie tylko dbając o jakość naszych myśli, ale też o to, co jemy. Bo skład naszego menu ma związek z pracą mózgu. Powstała już nawet gałąź nauki zajmująca się tym zjawiskiem – to psychiatria żywieniowa. Bada związki między jakością diety a zaburzeniami psychicznymi. Sprawdza też, jak za pomocą diety można leczyć te zaburzenia albo im zapobiegać.

r e k l a m a
Z ostatnich badań w tej dziedzinie wynika, że dieta bogata w owoce, warzywa, pełne ziarno i ryby może redukować ryzyko zapadnięcia na depresję. A już szczególną rolę przypisuje się w diecie kwasom omega-3 pochodzącym z tłustych ryb.

Jeśli chcesz skutecznie przeciwdziałać spadkom nastroju, postaraj się, by kilka razy w tygodniu w posiłkach znalazło się 8–10 dag halibuta, łososia, śledzia, makreli, ostryg, sardynek, pstrąga lub świeżego tuńczyka. Ale kwasy omega-3 możesz też czerpać z produktów pochodzenia roślinnego. Znajdziesz je w orzechach włoskich, siemieniu lnianym, nasionach chia i pestkach dyni.


Fot. Pixabay


Zły nastrój może być wynikiem niedoboru pewnych składników

Inne badania dotyczyły deficytów w żywieniu, czyli tego, jak niedobory wpływają na nastrój. Stwierdzono zależność między depresją a niedoborem witaminy D i kwasu foliowego, czyli witaminy B9. Kwas foliowy znajdziesz w pomarańczach i grejpfrutach, truskawkach, brokułach i zielonych warzywach liś­ciastych. Do wyprodukowania zaś witaminy D potrzebujesz odrobiny słońca i to ono odpowiedzialne jest za znakomitą większość naszych zasobów tej witaminy. Od kwietnia do września wystaw na działanie promieni słonecznych przez 15 minut dziennie gołe ramiona i nogi. Pamiętaj, że osoby śniade i z ciemną karnacją potrzebują słońca więcej. Dieta może zapewnić jedynie 30% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, ale warto ją w ten sposób uzupełniać. A znajdziesz ją w mięsie dzikiego łososia, sardynkach, żółtkach jaj, grzybach i wzbogaconym mleku. Warto przy okazji sprawdzić w badaniu krwi stężenie tej witaminy. Lekarz ustali, czy potrzebny będzie jeszcze suplement

Karolina Kasperek
Fot. Unsplash
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Nie bój się tłuszczu z roślin i ryb

Ile jeść tłuszczu i jakiego? Przez całe dekady specjaliści rekomendowali ograniczanie tłuszczu w diecie. W całodniowej podaży kalorii mieliśmy ich dostarczać nie więcej niż 30%, a później – mieścić się w przedziale 20–35%. 

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Jakie są przyczyny utraty włosów?

– Badania sugerują, że kobiety, które doświadczają wypadania włosów, mogą mieć również inne schorzenia, takie jak cukrzyca, trądzik i rak piersi – twierdzi dr Valerie Callender, profesor dermatologii w Howard University College of Medicine w Waszyngtonie.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)