Nawet przedszkolaki wiedzą, że polska żywność jest najlepsza
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Nawet przedszkolaki wiedzą, że polska żywność jest najlepsza

06.10.2019

Kabanos dukielski, kiełbasa wiejska, paluszki chlebowe à la grissini z ostrą papryką, humus z pesto i pomidorami, sucha dukielska, ryż jaśminowy z soczewicą czerwoną i kaszą gryczaną białą, płatki owsiane, sok jabłkowy z dodatkiem aronii, owsianka błyskawiczna z jabłkiem i cynamonem oraz biszkopty kukurydziano-ryżowe.

To niektóre z najlepszych polskich produktów spożywczych, które zostały wykorzystane do przeprowadzenia wyjątkowych zajęć. Pokazową lekcję zorganizowało ministerstwo rolnictwa oraz Główny Inspektorat Sanitarny. Udział w niej wzięły dzieci z oddziałów przedszkolnych Zespołu Szkół w Działyniu w gminie Zbójno w powiecie golubsko-dobrzyńskim.

Dzieci poznały piramidę zdrowego żywienia

Wśród wykorzystanych w warsztatach produktów znalazły się wyroby mleczne, ziołowe oraz warzywne i owocowe. Na potrzeby lekcji przygotowano materiały edukacyjne informujące o zasadach zdrowego odżywiania. Do Działynia dotarły najlepsze produkty spożywcze wytwarzane przez polskich producentów żywności.

r e k l a m a
Przedszkolaki dowiedziały się, że ekologiczna uprawa roślin odbywa się bez udziału sztucznych nawozów oraz oprysków, a produkcja zwierzęca, w tym hodowla, to taka, w której zwierzęta przebywają na świeżym powietrzu i jedzą tylko naturalne pożywienie. Produkt ekologiczny zaś nie zawiera sztucznych dodatków i polepszaczy oraz jest poddany tylko naturalnym metodom przetwórstwa. Poza tym dzieci poznały zasady codziennej produkcji w gospodarstwach rolnych.

Ministerstwo rolnictwa za swój cel obrało przedstawienie przedszkolakom  piramidy zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia dzieci i młodzieży. Maluchy w Działyniu z zaciekawieniem wysłuchały, że podstawą odżywiania powinny być warzywa i owoce. W codziennej diecie należy zaś wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, pić co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie bądź też zastępować je naturalnym kefirem, maślanką lub serem. Nie zabrakło profilaktyki – dzieci dowiedziały się, że słodycze i słodkie napoje powinny być wyeliminowane z diety, zaś podstawą zdrowego stylu życia są aktywność fizyczna i dobry sen.

Pokazowa lekcja została przeprowadzona w ramach realizowanego przez ministerstwo rolnictwa i Główny Inspektorat Sanitarny programu edukacyjnego „Skąd się biorą produkty ekologiczne”.

Książka dla dzieci o produktach ekologicznych

Jego realizacja ma wspomagać u najmłodszych kształtowanie umiejętności wyboru zdrowych, wartościowych produktów ekologicznych, propagowanie zdrowego stylu życia oraz kształtowanie u dzieci nawyków higieniczno-zdrowotnych. Celem jest zachęcenie dzieci, a także pośrednio ich rodziców, do wyboru produktów zdrowych, nieprzetworzonych i zgodnych z piramidą zdrowego stylu życia.

Szczególny nacisk kładziemy także na edukację, jak prawidłowo myć ręce i jak ważne jest mycie rąk i owoców przed spożyciem. Istnieją pewne dowody, że spożycie żywności naturalnej, nieprzetworzonej, przynosi większe korzyści prozdrowotne – informuje ministerstwo rolnictwa.

Na potrzeby projektu została przygotowana specjalna książka dla dzieci o produktach ekologicznych oraz edukacyjny film. Będzie on emitowany w TVP ABC. Książka nie skupia się wyłącznie na produktach ekologicznych. Przedstawia i opisuje zwykłą codzienną pracę rolników, dlatego może okazać się atrakcyjna zwłaszcza w przedszkolach funkcjonujących w dużych miastach. Dzieci dowiedzą się, że mleko nie pochodzi z kartonika i z supermarketu, lecz od krów, które doi się dwa lub trzy razy dziennie, a czyste i schłodzone mleko cysterną transportowane jest do mleczarni, w której wytwarza się z niego masło, śmietanę, biały ser, żółty ser, jogurt, kefir. Podobnie opisywany jest proces wypiekania chleba. Najpierw jesienią rolnik orze pole, które przygotowuje pod wysiew zboża. Kiedy „kłosy dojrzeją i nadejdzie czas żniw, rolnik zbiera ziarna, oddzielając je od słomy”. Ta też ma znaczenie, ponieważ służy jako posłanie dla zwierząt hodowlanych. Chleb zaś jest wyrabiany przez piekarza z mąki, wody oraz drożdży. Wydana przez ministerstwo książka w łatwy i obrazowy sposób opisuje elementarne zasady produkcji roślinnej i zwierzęcej.

Pokazowa lekcja w Zespole Szkół w Działyniu nie była przypadkowa. Przed jej rozpoczęciem zostało podpisane porozumienie między ministerstwem rolnictwa i Głównym Inspektoratem Sanitarnym. Jego celem jest promocja zdrowia i edukacji zdrowotnej w placówkach przedszkolnych. Jego przedmiotem jest ustalenie zasad współpracy obu podmiotów przy realizacji działań dotyczących promocji zdrowia, edukacji zdrowotnej w zakresie kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród dzieci poprzez promocję zbilansowanej i urozmaiconej diety, niskoprzetworzonej, ekologicznej żywności oraz właściwych nawyków z zakresu higieny.

Nie mamy nic cenniejszego niż młode pokolenie. Ta akcja ma uczyć, jak szukać tej znakomitej, dobrej żywności, w jaki sposób ją rozpoznawać, w jaki sposób się odżywiać. Ma także uczyć, jaki jest związek rolnictwa z przyrodą. Rozpoczęliśmy na ziemi dobrzyńskiej w gminie Zbójno. Kampania będzie realizowana w wielu miejscach w Polsce. To jest program promocyjny, który trwał będzie dłuższy czas. Jest dedykowany przedszkolom i są na niego przeznaczone spore środki dla całej Polski. Zapraszam wszystkich, którzy chcieliby się włączyć w realizację tego promocyjnego programu, do współpracy z ministerstwem i Głównym Inspektoratem Sanitarnym – poinformował w Działyniu minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Resort rolnictwa planuje realizację lekcji tematycznych „Skąd się biorą produkty ekologiczne” w przedszkolach na terenie całego kraju w tym i w przyszłym roku. Placówki chcące wziąć udział w projekcie powinny kontaktować się z Departamentem Promocji i Jakości Żywności MRiRW.

Przedszkolakom zostały przedstawione produkty ekologiczne i zasady zdrowego odżywiania
  • Przedszkolakom zostały przedstawione produkty ekologiczne i zasady zdrowego odżywiania
Tomasz Ślęzak
Zdjęcia: Tomasz Ślęzak



r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Dla bezpieczeństwa żywnościowego Polski, trzeba podnieść prestiż zawodu rolnika

Młodzież nie interesuje się rolnictwem. Nie interesuje się też pracą w rolnictwie ani edukacją w tym kierunku. Takie wnioski wynikają z badań przeprowadzonych przez firmę Corteva Agriscience, ale warto od razu zaznaczyć, że były to badania wśród nastolatków i ich rodziców z miast i wsi.

czytaj więcej

Czy ze wsi znikną piłkarskie drużyny LZS-ów?

Kobiety na wsi mają koła gospodyń, zaś mężczyźni LZS-y – Ludowe Zespoły Sportowe, które w najniższej klasie rozgrywkowej C, właśnie na polskiej wsi, mają swoje piłkarskie drużyny.

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)