r e k l a m a
Partnerzy portalu
Nawet przedszkolaki wiedzą, że polska żywność jest najlepsza
06.10.2019
Kabanos dukielski, kiełbasa wiejska, paluszki chlebowe à la grissini z ostrą papryką, humus z pesto i pomidorami, sucha dukielska, ryż jaśminowy z soczewicą czerwoną i kaszą gryczaną białą, płatki owsiane, sok jabłkowy z dodatkiem aronii, owsianka błyskawiczna z jabłkiem i cynamonem oraz biszkopty kukurydziano-ryżowe.
To niektóre z najlepszych polskich produktów spożywczych, które zostały wykorzystane do przeprowadzenia wyjątkowych zajęć. Pokazową lekcję zorganizowało ministerstwo rolnictwa oraz Główny Inspektorat Sanitarny. Udział w niej wzięły dzieci z oddziałów przedszkolnych Zespołu Szkół w Działyniu w gminie Zbójno w powiecie golubsko-dobrzyńskim.
Dzieci poznały piramidę zdrowego żywienia
Wśród wykorzystanych w warsztatach produktów znalazły się wyroby mleczne, ziołowe oraz warzywne i owocowe. Na potrzeby lekcji przygotowano materiały edukacyjne informujące o zasadach zdrowego odżywiania. Do Działynia dotarły najlepsze produkty spożywcze wytwarzane przez polskich producentów żywności.
r e k l a m a
Przedszkolaki dowiedziały się, że ekologiczna uprawa roślin odbywa się bez udziału sztucznych nawozów oraz oprysków, a produkcja zwierzęca, w tym hodowla, to taka, w której zwierzęta przebywają na świeżym powietrzu i jedzą tylko naturalne pożywienie. Produkt ekologiczny zaś nie zawiera sztucznych dodatków i polepszaczy oraz jest poddany tylko naturalnym metodom przetwórstwa. Poza tym dzieci poznały zasady codziennej produkcji w gospodarstwach rolnych.
Ministerstwo rolnictwa za swój cel obrało przedstawienie przedszkolakom piramidy zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia dzieci i młodzieży. Maluchy w Działyniu z zaciekawieniem wysłuchały, że podstawą odżywiania powinny być warzywa i owoce. W codziennej diecie należy zaś wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, pić co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie bądź też zastępować je naturalnym kefirem, maślanką lub serem. Nie zabrakło profilaktyki – dzieci dowiedziały się, że słodycze i słodkie napoje powinny być wyeliminowane z diety, zaś podstawą zdrowego stylu życia są aktywność fizyczna i dobry sen.
Pokazowa lekcja została przeprowadzona w ramach realizowanego przez ministerstwo rolnictwa i Główny Inspektorat Sanitarny programu edukacyjnego „Skąd się biorą produkty ekologiczne”.
Książka dla dzieci o produktach ekologicznych
Jego realizacja ma wspomagać u najmłodszych kształtowanie umiejętności wyboru zdrowych, wartościowych produktów ekologicznych, propagowanie zdrowego stylu życia oraz kształtowanie u dzieci nawyków higieniczno-zdrowotnych. Celem jest zachęcenie dzieci, a także pośrednio ich rodziców, do wyboru produktów zdrowych, nieprzetworzonych i zgodnych z piramidą zdrowego stylu życia.
– Szczególny nacisk kładziemy także na edukację, jak prawidłowo myć ręce i jak ważne jest mycie rąk i owoców przed spożyciem. Istnieją pewne dowody, że spożycie żywności naturalnej, nieprzetworzonej, przynosi większe korzyści prozdrowotne – informuje ministerstwo rolnictwa.
Na potrzeby projektu została przygotowana specjalna książka dla dzieci o produktach ekologicznych oraz edukacyjny film. Będzie on emitowany w TVP ABC. Książka nie skupia się wyłącznie na produktach ekologicznych. Przedstawia i opisuje zwykłą codzienną pracę rolników, dlatego może okazać się atrakcyjna zwłaszcza w przedszkolach funkcjonujących w dużych miastach. Dzieci dowiedzą się, że mleko nie pochodzi z kartonika i z supermarketu, lecz od krów, które doi się dwa lub trzy razy dziennie, a czyste i schłodzone mleko cysterną transportowane jest do mleczarni, w której wytwarza się z niego masło, śmietanę, biały ser, żółty ser, jogurt, kefir. Podobnie opisywany jest proces wypiekania chleba. Najpierw jesienią rolnik orze pole, które przygotowuje pod wysiew zboża. Kiedy „kłosy dojrzeją i nadejdzie czas żniw, rolnik zbiera ziarna, oddzielając je od słomy”. Ta też ma znaczenie, ponieważ służy jako posłanie dla zwierząt hodowlanych. Chleb zaś jest wyrabiany przez piekarza z mąki, wody oraz drożdży. Wydana przez ministerstwo książka w łatwy i obrazowy sposób opisuje elementarne zasady produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Pokazowa lekcja w Zespole Szkół w Działyniu nie była przypadkowa. Przed jej rozpoczęciem zostało podpisane porozumienie między ministerstwem rolnictwa i Głównym Inspektoratem Sanitarnym. Jego celem jest promocja zdrowia i edukacji zdrowotnej w placówkach przedszkolnych. Jego przedmiotem jest ustalenie zasad współpracy obu podmiotów przy realizacji działań dotyczących promocji zdrowia, edukacji zdrowotnej w zakresie kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród dzieci poprzez promocję zbilansowanej i urozmaiconej diety, niskoprzetworzonej, ekologicznej żywności oraz właściwych nawyków z zakresu higieny.
– Nie mamy nic cenniejszego niż młode pokolenie. Ta akcja ma uczyć, jak szukać tej znakomitej, dobrej żywności, w jaki sposób ją rozpoznawać, w jaki sposób się odżywiać. Ma także uczyć, jaki jest związek rolnictwa z przyrodą. Rozpoczęliśmy na ziemi dobrzyńskiej w gminie Zbójno. Kampania będzie realizowana w wielu miejscach w Polsce. To jest program promocyjny, który trwał będzie dłuższy czas. Jest dedykowany przedszkolom i są na niego przeznaczone spore środki dla całej Polski. Zapraszam wszystkich, którzy chcieliby się włączyć w realizację tego promocyjnego programu, do współpracy z ministerstwem i Głównym Inspektoratem Sanitarnym – poinformował w Działyniu minister Jan Krzysztof Ardanowski.
Resort rolnictwa planuje realizację lekcji tematycznych „Skąd się biorą produkty ekologiczne” w przedszkolach na terenie całego kraju w tym i w przyszłym roku. Placówki chcące wziąć udział w projekcie powinny kontaktować się z Departamentem Promocji i Jakości Żywności MRiRW.
- Przedszkolakom zostały przedstawione produkty ekologiczne i zasady zdrowego odżywiania
Tomasz Ślęzak
Zdjęcia: Tomasz Ślęzak
Zdjęcia: Tomasz Ślęzak
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a