Na Podlasiu odbył się Festiwal KGW "Polska od Kuchni”
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Na Podlasiu odbył się Festiwal KGW "Polska od Kuchni”

12.06.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

W dniu 05.06. 2021 r. w Supraślu na Podlasiu odbył się regionalna odsłona ogólnopolskiego festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni”. Każde województwo będzie miało swoją imprezę, a finał odbędzie się we wrześniu w Warszawie.

W podlaskiej edycji festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni”, który odbył się pod patronatem samorządu województwa, wzięło udział ponad 30 Kół Gospodyń Wiejskich. Celem Festiwalu jest promocja i pielęgnacja lokalnych kuchni i kultury, ale idąca z duchem czasu. Członkinie KGW rywalizowały w Supraślu na takie cechy jak: wdzięk, artyzm, gospodarność i smak.

r e k l a m a
Przedstawicielki ponad 30 Kół Gospodyń Wiejskich rywalizowały w sobotę (05.06) w Supraślu na smak, wdzięk, artyzm i gospodarność. Najlepsze z nich, wyłonione podczas cyklu tego typu wydarzeń w całym kraju, zawalczą o zwycięstwo we wrześniowym finale w Warszawie. Podlaski samorząd, partnerujący regionalnej odsłonie ogólnopolskiego Festiwalu „”, reprezentowała Wiesława Burnos, członek zarządu województwa.

- Takie inicjatywy przyczyniają się do rozwoju regionu. Bo ten rozwój to nie tylko napływający turyści, to również my sami, którzy pozyskujemy wiedzę, co można gdzie zobaczyć, zjeść, to utożsamianie się z naszym regionem, to lokalny patriotyzm. Dlatego warto wspierać KGW, które ratują od zapomnienia smaki dawnych potraw. W podlaskiej kuchni wyjątkowa jest prostota, wyrazistość, smak i różnorodność podkreśliła Wiesława Burnos, członkini zarządy województwa podlaskiego.

W Supraślu każdy znalazł coś dla siebie

Na jarmarku można było zapoznać się z ofertą produktów lokalnych i zakupić je od producentów, rolników i twórców rękodzieła oraz samych KGW.
W programie wydarzenia znalazły się:
  • pokazy kulinarne oraz degustacja potraw,
  • warsztaty,
  • panele dyskusyjne,
  • strefy aktywności i zabawy dla rodzin,
  • koncerty.

Jak smakuje tradycja?

Nie od dziś wiadomo, że gospodynie bardzo często nie mają sobie równych w kunszcie kulinarnym. Festiwal był doskonałą okazją, aby spróbować lokalnych i tradycyjnych potraw, takich jak: kartacze, biebrzańska kiszka, zaguby, hałuszki, kakory, a także sibrzaki.
Wielu gości wydarzenia, którzy do Supraśla zajechali z całej Polski, często po raz pierwszy mieli wypróbować podlaskich smaków. A te jak już wspominano, cechują się prostotą.
 
Konkursowe zmagania odbywały się w czterech kategoriach:
  • miss wdzięku do 45l – wygrała Pani Maria Magdalena Turska, a nagrodę publiczność otrzymała Anna Nikitiuk.
  • miss wdzięku 45l+ - wygrała Pani Agnieszka Malec, a faworytką publiczności natomiast została Anna Kulesza.
  • kobieta gospodarna i wyjątkowa – I miejsce dla KGW Miód Malina w Kurianach.
  • artystycznej – I miejsce: KGW Kalina w Plancie, nagroda publiczności: KGW w Smolance.
  • kulinarnej – I miejsce za ciasto Marcinek Białowieski przygotowane przez KGW TeraMiśki w Budach, nagroda publiczności dla KGW Magnolia w Pokaniewie za bliny litewskie.
Urszula Podłaszczyk, członkini KGW TeraMiśki w Budach, podkreśla, że wygrana niezwykle cieszy, zwłaszcza, że jest to piękne wyróżnienie za pracę jaką wkładają w przygotowania do takich festiwali.

Jakie są cele Festiwalu „Polska od Kuchni’?

Dzięki takim imprezom jak ten festiwal łatwiej jest promować bogactwo i różnorodność lokalnych tradycji, a także pogłębiać wiedzę o danym regionie. Festiwal potrwa do 25 września, którego finał odbędzie się w Warszawie a PGE Stadionie Narodowym. Tam zostaną wyłonieni laureaci w skali ogólnopolskiej. Wstęp ba wydarzenia jest bezpłatny.

Nadrzędnym celem wydarzenia są:
  • integracja i aktywizacja,
  • wspieranie lokalnych społeczności,
  • promocja polskich produktów i dziedzictwa kulinarnego,
  • wymiana międzypokoleniowej wiedzy, umiejętności i przekazanie tradycji młodszym pokoleniom.
Więcej informacji na stronie organizatora: Festiwal Polska od Kuchni. Każda edycja będzie transmitowana na kanale TVP2.
 

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Na podstawie: wrotapodlasia.pl
Zdjęcie: Pixabay

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Koła Gospodyń Wiejskich

Bitwa Regionów na Jasnej Górze – kiedy będzie finał?

W konkursie Bitwa Regionów, który jest organizowany już czwarty raz, zgłosiło się 618 zespołów z całej Polski. Ile wybrano zespołów i kiedy będzie finał?

czytaj więcej

40 milionów zł dla KGW za promowanie szczepień COVID-19

Koła Gospodyń Wiejskich otrzymają dodatkowe 40 mln zł na zachęcanie do szczepień przeciwko Covid-19. Zainteresowane koła mają do 15 września czas na składanie wniosków do ARiMR.

czytaj więcej

Nawet 8 tys. zł dla KGW na promocję szczepień. Jakie warunki?

Wkrótce koła gospodyń wiejskich będą mogły składać wnioski o dofinansowanie na organizację promocji szczepień przeciwko COVID-19. Budżet akcji to 40 mln zł. Jakie warunki muszą spełnić KGW, aby otrzymać dotacje?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)