Konkurs „Mleczne cuda” rozstrzygnięty! Kto zwyciężył?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Konkurs „Mleczne cuda” rozstrzygnięty! Kto zwyciężył?

27.01.2021autor: Karolina Kasperek

Konkurs na potrawę z produktem mlecznym rozwiązany! Zobaczcie, do kogo powędrują roboty kuchenne i cenne publikacje. Jedno jest pewne – wiecie, jak i gdzie szukać, a wasza kulinarna inwencja będzie teraz inspirować innych.

Dawne receptury i nowoczesne wariacje na temat

Przez kilka ostatnich tygodni zbieraliśmy nadchodzące od was dziesiątkami przepisy z wykorzystaniem dowolnego produktu mlecznego. W konkursie „Mleczne cuda” zorganizowanym pod patronatem Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich zachęcaliśmy was do szukania receptur w babcinych zeszytach z przepisami i rodzinnej pamięci, która potrafi przechowywać kulinarną wiedzę przez pokolenia. Podpowiadaliśmy, żeby szukać inspiracji w kuchniach innych narodów i eksperymentować ze starymi, znanymi wszystkim przepisami.

r e k l a m a
Wśród uczestników konkursu zdecydowanie przeważały kobiety, ale znalazł się też jeden przepis męskiego autorstwa, co nas bardzo cieszy. Pojawiły się zarówno receptury na znane serniki i ich wariacje, na kluski i pierogi, ale też bardziej oryginalne potrawy. Czerpaliście z dorobku kulinarnego obcych kultur, zwłaszcza francuskiej. W przepisach pojawiły się więc takie nazwy, jak crème brûlée, czyli krem z warstwą skarmelizowanego cukru, będący charakterystycznym francuskim deserem. Bardzo ucieszył nas przepis na francuskie ciastka – zaczerpnięty, jak napisała autorka, ze strony francuskiej cukierni. Już niedługo podzielimy się nim z wami. Ciekawym zaskoczeniem była też kombinacja tego, co bardzo polskie i bardzo włoskie, czyli pizza twarogowa.

Ale ucieszyły nas także niezwykle interesujące przepisy na potrawy z rodzimymi, znanymi już naszym odległym przodkom, składnikami, jak choćby pieczony pieróg z nadzieniem z twarogu i kaszy jaglanej czy już zupełnie zaskakujący miód z serwatki. Serwatka – bardzo zdrowy i bogaty w składniki odżywcze, a trochę zapomniany w naszych kuchniach surowiec – jest niezwykle rzadkim składnikiem w przepisach książkowych czy internetowych. Tym bardziej cieszy nas jego obecność w konkursie.

Wydaje się, że w naszej rodzimej kuchni sery pleśniowe wciąż czekają na swój czas. Nie są powszechnie stosowanym składnikiem. Jednak znalazły się w jednym z konkursowych przepisów! W serowym sercu Justyny Kaźmierskiej mogą być aż dwa ich gatunki i to w dodatku w sąsiedztwie fety. A co powiecie na łączenie nabiału z dynią? Dynia to bohaterka ostatnich lat i godnym nagrody jest eksperymentowanie z łączeniem jej z twarogami, jak w serniku dyniowym, czy też mlekiem i kremówką, jak w lodach dyniowych z miętą i pomarańczą.

Użycie mleka i jego przetworów w tradycyjnych regionalnych przepisach to osobna kategoria. W naszym konkursie pojawił się i taki – w postaci tradycyjnego marcinka – tortu, który od pokoleń robiony jest na Podlasiu.

Wasze niezwykłe przepisy pojawią się na łamach Tygodnika!

W tym numerze informujemy o nagrodzonych i wyróżnionych w konkursie autorkach i autorach przepisów. Nie zostawimy was, oczywiście, bez inspirujących receptur. W kolejnym dodatku Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich w „Tygodniku” będziemy bliżej przyglądać się przepisom i ich autorkom i autorom. W sąsiedztwie znajdziecie strony z przepisami, na których pojawiać się będą nagrodzone receptury i zdjęcia potraw. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy udanych kulinarnych poszukiwań z pomocą robotów kuchennych!


  • Serowe serce, którym regularnie swoich gości raczy Joanna Kaźmierska z KGW Stare Grądy

Przepisy wyróżnione w konkursie „Mleczne cuda”

  • 1. Kruche ciasto z masą z sera mascarpone – Zofia Adamczyk, KGW Radłówek
  • 2. Panna cotta z sosem malinowym – Marta Dyląg, Stowarzyszenie KGW z Wilkowa
  • 3. Zupa śledziowa – Grażyna Kaźmierska, KGW Stare Grądy
  • 4. Deser z nasionami chia – Justyna Nawrocka, KGW „Nowoczesne Panie” w Modliszewie
  • 5. Sernik jogurtowe cudo – Agnieszka Kośmider, KGW „Swojskie Klimaty” z Cegielni
  • 6. Milky way – Danuta Pszonka, KGW Kurkocin
  • 7. Galaretka z kwaśnego mleka – Barbara Bąchor, KGW Kaliś
  • 8. Deser z żółtym serem – Beata Szczepańska, KGW Iwaniska
  • 9. Sernik pistacjowy – Milena Grądek, KGW Górka Kościejowska
  • 10. Sernik chałwowy – Emilia Ewert-Wójcik, KGW Drogosze
  • 11. Parowce z sosem truskawkowym – Andrzej Wojtkowski, KGW Basiewianki
  • 12. Sernik crème brûlée – Katarzyna Olędzka, KGW Kukawki
  • 13. Szachownica szpinakowa – Katarzyna Grabowska, KGW w Derczewie
  • 14. Pierogi z serem i kaszą – Anna Waszak, KGW Lubcz
  • 15. Cynamonowe racuchy – Sylwia Zdyb, KGW Wielka Wieś
  • 16. Sernik leśny – Agnieszka Kaczyńska. KGW Krajewianki
  • 17. Góra lodowa – Jadwiga Zielińska, KGW Kurkocin
  • 18. Sernik marmurkowy – Milena Kortus, KGW Bucz Nowy
  • 19. Pierogi serowo-cebulowe – Aleksandra Zalewska, KGW Kobiety Pokoleń
  • 20. Naleśniki z serem – Julia Możdżeń, KGW Wojciechów

Przepisy nagrodzone w konkursie „Mleczne cuda”

  • 1. Dorsz z brukselką zapiekany w mleku – Anna Niksa, Stowarzyszenie KGW w Szuci
  • 2. Pizza twarogowa – Jadwiga Burska, KGW Zagórzyce
  • 3. Serowe serce – Justyna Kaźmierska, KGW Stare Grądy
  • 4. Canelés de Bordeaux – Joanna Karbowniczak, KGW Olszownica
  • 5. Tort marcinek – Izabela Zapisek, KGW Olendy
  • 6. Miód z serwatki – Karolina Lewandowska, KGW Biskupice
  • 7. Sernik dyniowy – Janina Janaczyk-Nowak, KGW Jarotki
  • 8. Pieróg jaglany brzózański – Zofia Woś, KGW Brzozaki
  • 9. Lody dyniowe z miętą i pomarańczą – Katarzyna Kornet, KGW Boróweczki, Srebrny Borek
  • 10. Mus z białej i ciemnej czekolady – Anna Zalewska, KGW Zielona Góra
Karolina Kasperek
Zdjęcie: Unsplash
autor Karolina Kasperek

Karolina Kasperek

redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"

Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

KRUS zaprasza dzieci do udziału w konkursie plastycznym

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego ogłasza jedenastą edycję Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego dla Dzieci „Bezpiecznie na wsi mamy – od 30 lat z KRUS wypadkom zapobiegamy”.

czytaj więcej

Seks w wielkim... gnieździe, czyli jakie są amory ptaków?

Zaloty, miłość, wierność, chwile uniesienia, ale także skoki w bok. Będziecie zaskoczeni ile jest podobieństwem między ludźmi a ptakami w sferze miłości.

czytaj więcej

Konkurs dla dzieci o bezpieczeństwie w gospodarstwie rolnym

KRUS ogłosiła XI Ogólnopolski Konkurs Plastyczny dla Dzieci pod hasłem „Bezpiecznie na wsi mamy – od 30 lat z KRUS wypadkom zapobiegamy”. Jakie zadanie muszą zrobić dzieci, aby zdobyć nagrody?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)