r e k l a m a
Partnerzy portalu
Konkurs „Mleczne cuda” rozstrzygnięty! Kto zwyciężył?
27.01.2021autor: Karolina Kasperek
Konkurs na potrawę z produktem mlecznym rozwiązany! Zobaczcie, do kogo powędrują roboty kuchenne i cenne publikacje. Jedno jest pewne – wiecie, jak i gdzie szukać, a wasza kulinarna inwencja będzie teraz inspirować innych.
Dawne receptury i nowoczesne wariacje na temat
Przez kilka ostatnich tygodni zbieraliśmy nadchodzące od was dziesiątkami przepisy z wykorzystaniem dowolnego produktu mlecznego. W konkursie „Mleczne cuda” zorganizowanym pod patronatem Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich zachęcaliśmy was do szukania receptur w babcinych zeszytach z przepisami i rodzinnej pamięci, która potrafi przechowywać kulinarną wiedzę przez pokolenia. Podpowiadaliśmy, żeby szukać inspiracji w kuchniach innych narodów i eksperymentować ze starymi, znanymi wszystkim przepisami.
r e k l a m a
Wśród uczestników konkursu zdecydowanie przeważały kobiety, ale znalazł się też jeden przepis męskiego autorstwa, co nas bardzo cieszy. Pojawiły się zarówno receptury na znane serniki i ich wariacje, na kluski i pierogi, ale też bardziej oryginalne potrawy. Czerpaliście z dorobku kulinarnego obcych kultur, zwłaszcza francuskiej. W przepisach pojawiły się więc takie nazwy, jak crème brûlée, czyli krem z warstwą skarmelizowanego cukru, będący charakterystycznym francuskim deserem. Bardzo ucieszył nas przepis na francuskie ciastka – zaczerpnięty, jak napisała autorka, ze strony francuskiej cukierni. Już niedługo podzielimy się nim z wami. Ciekawym zaskoczeniem była też kombinacja tego, co bardzo polskie i bardzo włoskie, czyli pizza twarogowa.
Ale ucieszyły nas także niezwykle interesujące przepisy na potrawy z rodzimymi, znanymi już naszym odległym przodkom, składnikami, jak choćby pieczony pieróg z nadzieniem z twarogu i kaszy jaglanej czy już zupełnie zaskakujący miód z serwatki. Serwatka – bardzo zdrowy i bogaty w składniki odżywcze, a trochę zapomniany w naszych kuchniach surowiec – jest niezwykle rzadkim składnikiem w przepisach książkowych czy internetowych. Tym bardziej cieszy nas jego obecność w konkursie.
Wydaje się, że w naszej rodzimej kuchni sery pleśniowe wciąż czekają na swój czas. Nie są powszechnie stosowanym składnikiem. Jednak znalazły się w jednym z konkursowych przepisów! W serowym sercu Justyny Kaźmierskiej mogą być aż dwa ich gatunki i to w dodatku w sąsiedztwie fety. A co powiecie na łączenie nabiału z dynią? Dynia to bohaterka ostatnich lat i godnym nagrody jest eksperymentowanie z łączeniem jej z twarogami, jak w serniku dyniowym, czy też mlekiem i kremówką, jak w lodach dyniowych z miętą i pomarańczą.
Użycie mleka i jego przetworów w tradycyjnych regionalnych przepisach to osobna kategoria. W naszym konkursie pojawił się i taki – w postaci tradycyjnego marcinka – tortu, który od pokoleń robiony jest na Podlasiu.
Wasze niezwykłe przepisy pojawią się na łamach Tygodnika!
W tym numerze informujemy o nagrodzonych i wyróżnionych w konkursie autorkach i autorach przepisów. Nie zostawimy was, oczywiście, bez inspirujących receptur. W kolejnym dodatku Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich w „Tygodniku” będziemy bliżej przyglądać się przepisom i ich autorkom i autorom. W sąsiedztwie znajdziecie strony z przepisami, na których pojawiać się będą nagrodzone receptury i zdjęcia potraw. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy udanych kulinarnych poszukiwań z pomocą robotów kuchennych!
- Serowe serce, którym regularnie swoich gości raczy Joanna Kaźmierska z KGW Stare Grądy
Przepisy wyróżnione w konkursie „Mleczne cuda”
- 1. Kruche ciasto z masą z sera mascarpone – Zofia Adamczyk, KGW Radłówek
- 2. Panna cotta z sosem malinowym – Marta Dyląg, Stowarzyszenie KGW z Wilkowa
- 3. Zupa śledziowa – Grażyna Kaźmierska, KGW Stare Grądy
- 4. Deser z nasionami chia – Justyna Nawrocka, KGW „Nowoczesne Panie” w Modliszewie
- 5. Sernik jogurtowe cudo – Agnieszka Kośmider, KGW „Swojskie Klimaty” z Cegielni
- 6. Milky way – Danuta Pszonka, KGW Kurkocin
- 7. Galaretka z kwaśnego mleka – Barbara Bąchor, KGW Kaliś
- 8. Deser z żółtym serem – Beata Szczepańska, KGW Iwaniska
- 9. Sernik pistacjowy – Milena Grądek, KGW Górka Kościejowska
- 10. Sernik chałwowy – Emilia Ewert-Wójcik, KGW Drogosze
- 11. Parowce z sosem truskawkowym – Andrzej Wojtkowski, KGW Basiewianki
- 12. Sernik crème brûlée – Katarzyna Olędzka, KGW Kukawki
- 13. Szachownica szpinakowa – Katarzyna Grabowska, KGW w Derczewie
- 14. Pierogi z serem i kaszą – Anna Waszak, KGW Lubcz
- 15. Cynamonowe racuchy – Sylwia Zdyb, KGW Wielka Wieś
- 16. Sernik leśny – Agnieszka Kaczyńska. KGW Krajewianki
- 17. Góra lodowa – Jadwiga Zielińska, KGW Kurkocin
- 18. Sernik marmurkowy – Milena Kortus, KGW Bucz Nowy
- 19. Pierogi serowo-cebulowe – Aleksandra Zalewska, KGW Kobiety Pokoleń
- 20. Naleśniki z serem – Julia Możdżeń, KGW Wojciechów
Przepisy nagrodzone w konkursie „Mleczne cuda”
- 1. Dorsz z brukselką zapiekany w mleku – Anna Niksa, Stowarzyszenie KGW w Szuci
- 2. Pizza twarogowa – Jadwiga Burska, KGW Zagórzyce
- 3. Serowe serce – Justyna Kaźmierska, KGW Stare Grądy
- 4. Canelés de Bordeaux – Joanna Karbowniczak, KGW Olszownica
- 5. Tort marcinek – Izabela Zapisek, KGW Olendy
- 6. Miód z serwatki – Karolina Lewandowska, KGW Biskupice
- 7. Sernik dyniowy – Janina Janaczyk-Nowak, KGW Jarotki
- 8. Pieróg jaglany brzózański – Zofia Woś, KGW Brzozaki
- 9. Lody dyniowe z miętą i pomarańczą – Katarzyna Kornet, KGW Boróweczki, Srebrny Borek
- 10. Mus z białej i ciemnej czekolady – Anna Zalewska, KGW Zielona Góra
Karolina Kasperek
Zdjęcie: Unsplash
Zdjęcie: Unsplash
Karolina Kasperek
redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"
Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a