Kiszone warzywa – na zdrowie i do smaku
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kiszone warzywa – na zdrowie i do smaku

09.11.2019autor: Karolina Kasperek

Kiszenie. Powszechne w pewnych kulturach, a dziś na powrót coraz modniejsze jako sposób na pozyskanie dobrych bakterii, które przyczyniają się do dobrej kondycji układu pokarmowego. A wtórnie – do większej odporności i zdrowia w ogóle.

Co się dzieje podczas procesu fermentacji? Mikroorganizmy, takie jak bakterie, drożdże czy grzyby, przetwarzają cukry proste w alkohol albo kwasy. Cukry w warzywach i owocach rozkładane są na kwas mlekowy, który działa jak naturalny konserwant. Efektem takiego procesu jest ukiszony owoc lub warzywo i napój zwany zakwasem.

Kiszonka jak szczepionka

Kiszone produkty są niezwykle bogate w bakterie probiotyczne, więc pijąc zakwas, dostarczasz jelitom dobroczynnych bakterii i enzymów florze jelitowej. Poprawiasz w ten sposób nie tylko trawienie. Od dawna wiadomo, że jelita są matecznikiem odporności. Dobry bilans pożytecznych bakterii trzyma w dobrym stanie wyściółkę jelit, która stanowi tarczę przed szkodliwymi mikroorganizmami. Jeśli więc chcesz skutecznie bronić się przed infekcjami, kiszonki powinny stać się stałym elementem twojej diety.

r e k l a m a
Kiszone produkty mają jednak wiele innych zalet. Ponieważ kiszenie rozkłada cukry, produkty te są łatwiejsze do strawienia. Fermentacja zwiększa także przyswajalność witamin i minerałów. A zasilając kiszonką swoje dobre bakterie, poprawiasz ich sprawność w produkowaniu witaminy B i syntetyzowaniu witaminy K. Kiszonki powinny znaleźć się w diecie rekonwalescentów po terapiach antybiotykowych, w których zniszczeniu ulegają potężne ilości dobrych bakterii w naszych jelitach.

Niektóre naturalne składniki warzyw i owoców powodują gorsze przyswajanie zawartych w nich cennych składników. Na przykład, kwas fitowy obecny w niektórych warzywach i ziarnach wiąże takie minerały, jak żelazo i cynk, powodując jednocześnie gorsze ich przyswajanie. Ale kwas ten ulega rozkładowi w procesie fermentacji. Dlatego kiszona wersja warzyw okaże się lepszym źródłem niektórych minerałów.

Może cię to zdziwi, ale kiszonki świetnie wpłyną na nastrój. Bo ten również zależy od stanu jelit. Istnieje bowiem coś takiego, jak jelitowy układ nerwowy.

Kiszony burak to hit!

Oprócz kapusty i ogórków niezwykle modny ostatnio jest zakwas z buraków. Masz za wysoki cukier? Surowy albo gotowany burak nie dla ciebie? Ale już ukiszony – jak najbardziej! Cukrem w buraku zajęły się bowiem bakterie. W zakwasie prawie go nie ma, więc to świetny napój także dla dbających o cukier. Może też obniżać ciśnienie krwi, działać przeciwzapalnie, a medycyna ludowa leczyła nim zmęczenie, kamienie nerkowe, alergie i problemy z trawieniem.

Przepis na zakwas buraczany

Składniki: 2 kilogramy buraków, 4 litry ostudzonej wody, 3 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i 4 łyżki soli.

Wykonanie: buraki obrać (ekologicznych nie trzeba), pokroić na plastry i umieścić w wyparzonym słoju na przemian z czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki. Zalać wszystko wodą z rozpuszczoną w niej solą, tak by warzywa były przykryte. Przykryte gazą i ściereczką naczynie odstawić na 5–7 dni. Gotowy zakwas zlać do wyparzonych butelek i trzymać w lodówce.

Karolina Kasperek
Zdjęcie: Karolina Kasperek

autor Karolina Kasperek

Karolina Kasperek

redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"

Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Dla cukrzyka lepsza są 3 większe posiłki czy 6 mniejszych?

Cukrzyca – ileż już o niej było! Ale jest chorobą, która dotyka coraz większą liczbę ludzi i do tego coraz młodszych. Poza tym naukowcy wciąż odkrywają nowe mechanizmy związane z tą cywilizacyjną przypadłością. Niedawno potwierdzili w badaniach, że bardzo duży wpływ na przebieg choroby ma dieta.

czytaj więcej

Mity na temat trawienia, które musisz znać przed świętami

Idą święta. Kuchnie pękają w szwach, a za chwilę dziać się tak może i z naszymi żołądkami. Tak to jest, że w święta nawet ci, którzy cały rok trzymają dietetyczny reżim, nie potrafią się powstrzymać i zjadają więcej, niż powinni.

czytaj więcej

Rosół może być lepszym lekarstwem niż antybiotyk

O naturalnych metodach leczenia przeziębienia już nieco pisaliśmy. Teraz chcielibyśmy wrócić do popularnych infekcji i napisać, co je leczy, co jest wobec nich obojętne, a co może nawet szkodzić. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)