r e k l a m a
Partnerzy portalu
Jak przygotować kapuśniak po żydowsku?
12.10.2019autor:
W kuchni żydowskiej nie brakuje kolorów i różnorodności. Podstawą tradycyjnych potraw żydowskich są bardzo często orientalne przyprawy, cebula i czosnek. Oto jeden z przepisów na takie danie - kapuśniak po żydowsku.
Składniki potrzebne do przygotowania potrawy
- 1/4 główki kapusty
- 1/2 szklanki kaszy pęczak (suchej)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 g rodzynek
- 50 g płatków migdałowych
- pieprz
- sól
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- olej do smażenia
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 litry bulionu warzywnego
r e k l a m a
Jak przygotować kapuśniak po żydowsku?
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek – na plasterki. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę oraz czosnek wraz z rodzynkami i resztą przypraw. Smażyć na małym ogniu przez 10 minut, do czasu, aż cebula stanie się złota i zacznie się rumienić.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a