Jak przygotować kapuśniak po żydowsku?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak przygotować kapuśniak po żydowsku?

12.10.2019autor:

W kuchni żydowskiej nie brakuje kolorów i różnorodności. Podstawą tradycyjnych potraw żydowskich są bardzo często orientalne przyprawy, cebula i czosnek. Oto jeden z przepisów na takie danie - kapuśniak po żydowsku.

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy

  • 1/4 główki kapusty
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak (suchej)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
  • pieprz
  • sól
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • olej do smażenia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 litry bulionu warzywnego
r e k l a m a

Jak przygotować kapuśniak po żydowsku?

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek – na plasterki. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę oraz czosnek wraz z rodzynkami i resztą przypraw. Smażyć na małym ogniu przez 10 minut, do czasu, aż cebula stanie się złota i zacznie się rumienić.

Kapustę posiekać i dodać ją wraz z kaszą do podsmażonej cebuli. Wsypać sól, zwiększyć ogień i podsmażać przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy kapusta zmięknie, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem 25 minut. Doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na kugel ziemniaczany

Czas na kuchnię żydowską! Podstawą tej kuchni jest przestrzeganie zasady koszerności, według której potrawy możemy podzielić na koszerne, czyli czyste i trefne. Bez wątpienia kugel ziemniaczany należy do tej pierwszej grupy. Przekonaj się sam!

czytaj więcej

Przepis na kokosową zapiekankę z serem

Szukasz przepisu na ciekawe danie z twarogu? Trafiłeś idealnie! Prezentujemy przepis na zapiekankę... ale nie taką zwykłą, na kokosową zapiekankę z serem. Bardzo proste i mleczne danie. Przekonaj się sam!

czytaj więcej

Przepis na genialny obiad – knedle z twarogu po węgiersku

Uwielbiasz knedle ale znudziły Ci się wydaniu tradycyjnym? Masz ochotę spróbować czegoś nowego? Prezentujemy bardzo prosty przepis na knedle z twarogu po węgiersku! To idealne połączenie, które na pewno sprawdzi się w twojej kuchni.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)