Festiwal KGW" Polska od Kuchni" – dolnośląskie gospodynie rywalizowały na Zamku Czocha
W sobotę 12 czerwca na Zamku Czocha odbył się kolejna trzecia już regionalna odsłona finału Festiwalu Smaku i Tradycji Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni”. Jakie dolnośląskie koła przeszły dalej do wrześniowego finału?
Jak prezentują się wyniki dla kół z województwa dolnośląskiego?
W konkursie kulinarnym na podium znalazły się:
- KGW w Serbach – I miejsce za karkówkę faszerowaną z grzybami
- KGW "Jarzębina" w Jakuszowie – II miejsce za jagnięcinę po smurgońsku
- Koło Gospodyń Wiejskich Ścinawa – III miejsce za chleb sołtyski
Z kolei nagroda publiczności w tej kategorii powędrowała do KGW w Oleśniczance za pierogi z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami
W konkursie artystycznym na podium znalazły się:
- KGW Modlęcin, które otrzymało I miejsce za rękodzieło
- Koło Gospodyń Wiejskich Nowowianki wyróżnione II miejscem za występ wokalno-artystyczny
- KGW Ekosłowianki z Rakowic Wielkich wyróżnione III miejscem za malarstwo
Nagroda publiczności powędrowała do KGW w Smardzowie za rękodzieło
Wybory Miss Wdzięku
Miss Wdzięku została Katarzyna Bącal z KGW w Pogwizdowie.
Tytuł:
- I Vice Miss Wdzięku otrzymała Danuta Misiak z KGW Nowowianki
- II Vice Miss Wdzięku otrzymała Jolanta Cebulak z KGW w Serbach
- Miss Wdzięku Publiczności dla Marii Seredyńska z KGW w Serbach
Miss Wdzięku 45+ publiczności wybrano Małgorzatę Stawicką z KGW w Smardzowie
W kategorii Kobieta Gospodarna i Wyjątkowa - opowiedz swoją historię na podium stanęły:
- I miejsce - KGW Ścinawa
- II miejsce -KGW w Rachowie
- III miejsce - KGW w Smardzowie
Pogoda i humory dopisywały zarówno uczestnikom, jak i widzom.
Pełna fotorelacja z wydarzeni jest dostępna na stronie organizatora pod adresem:
Fotorelacja Festiwal Polska od Kuchni - dolnośląskie
Jaka jest idea Festiwalu Polska od Kuchni?
Dzięki takim imprezom jak ten festiwal łatwiej jest promować bogactwo i różnorodność lokalnych tradycji, a także pogłębiać wiedzę o danym regionie. Festiwal potrwa do 25 września, którego finał odbędzie się w Warszawie a PGE Stadionie Narodowym. Tam zostaną wyłonieni laureaci w skali ogólnopolskiej. Wstęp ba wydarzenia jest bezpłatny.
Nadrzędnym celem wydarzenia są:
- integracja,
- aktywizacja,
- wspieranie lokalnych społeczności,
- promocja polskich produktów i dziedzictwa kulinarnego,
- wymiana międzypokoleniowej wiedzy, umiejętności i przekazanie tradycji młodszym pokoleniom.
Więcej informacji na stronie organizatora: Festiwal Polska od Kuchni.
Każda edycja będzie transmitowana na kanale TVP2.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy!
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Na podstawie: Festiwal Polska od Kuchni
Zdjęcia: logotyp festiwalu
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Najważniejsze tematy