Cynamon cynamonowi nierówny. Jak wybrać ten zdrowszy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Cynamon cynamonowi nierówny. Jak wybrać ten zdrowszy?

20.09.2020autor: Karolina Kasperek

Na pewno znacie kogoś, kto jest amatorem cynamonu. A może sami zasilacie szeregi wielbicieli tej orientalnej przyprawy korzennej? Cynamon w polskiej kulturze i kuchni już dawno zadomowił się na dobre. Wielu z nas pamięta z dzieciństwa smak jednego z popularnych obiadów na słodko. Kiedy mama miała mniej czasu albo miało się ochotę na coś innego niż kaszanka czy schabowy, na stole pojawiał się ryż z cukrem, śmietaną i cynamonem. Starsi pamiętają też pewnie słynne gumy do żucia z cynamonem. Wprowadziła je na rynek w 1976 roku firma Wrigley.

Dlaczego zainteresował nas cynamon? Ponieważ zjadamy go w deserach, ciastach czy napojach całkiem sporo, prawdopodobnie nie wiedząc, że istnieją dwie główne odmiany tej przyprawy. Problem polega na tym, że ta, która pojawia się w naszych sklepowych koszykach, najczęściej jest mniej zdrowa. A niektóre badania mówią, że czasami wręcz szkodliwa.

r e k l a m a

Cassia może szkodzić

Odmian cynamonu są tak naprawdę dziesiątki, jeśli nie setki, ale tylko cztery pojawiają się w sprzedaży: cejloński, cassia,  sajgoński, i tzw. burmański.

Potocznie ostatnie trzy odmiany nazywa się cynamonem cassia – inaczej cynamonem chińskim – ze względu na podobieństwo w kolorze, kształcie (kora) i zawartości istotnego składnika, jakim jest kumaryna.

Cynamon cejloński nazywa się „cynamonem prawdziwym”. Jest słodszy, ma delikatniejszy smak i przede wszystkim zawiera mniej kumaryny, która jest substancją korzystną w małych ilościach – ma działanie przeciwobrzękowe i rozkurczowe – ale w większych stężeniach jest toksyczna. Więcej kumaryny jest właśnie w powszechnie stosowanym w naszych kuchniach cynamonie cassia. W wyjątkowych sytuacjach może się on okazać niekorzystny dla osób, które zażywają leki obciążające wątrobę, osób z już uszkodzoną wątrobą czy przygotowujących się do operacji czy zabiegu dentystycznego. W badaniach, póki co, udowodniono wyraźną szkodliwość kumaryny dla wątroby szczurów. Człowiek, aby sobie zaszkodzić, musiałby zjeść kilkanaście filiżanek cynamonu dziennie. To raczej niemożliwe. Ale są inne powody, dla których warto sięgnąć po cynamon cejloński


  • Cynamon cassia

Postaw na cejloński

Cynamon cejloński ma wiele zdrowotnych właściwości, których pozbawiony jest cassia. Zawiera cenne antyoksydanty zwane proantocyjanidynami. Są podobne do antyoksydantów znajdowanych w winogronach i zielonej herbacie. Wzmacniają naczynia włosowate, ale też sprawdzają się w profilaktyce chorób serca i nowotworów. Cynamon cejloński ma też właściwości antybakteryjne i przeciwpasożytnicze, poprawia trawienie i obniża ciśnienie krwi.

Jak rozpoznać, czy cynamon, który bierzemy z półki, to cejloński czy cassia? Najłatwiej ocenić to, kiedy mamy do czynienia z korą, czyli postacią niezmieloną. Cassia zwija się w gładką, dwururkę pozbawioną warstw, cejloński przypomina cienką laskę tytoniu, składającą się z wielu cienkich warstw, a kora „ się łuszczy”. A jeśli mamy do czynienia z postacią zmieloną? Cassia jest zawsze bardziej brunatnoczerwona, a cejloński – jasnobrązowy, wręcz żółtawy.

Wyznacznikiem jest też  cena. Jeśli kupujemy torebkę przyprawy za niecałe 2 zł, bądźmy pewni, że jest to cynamon cassia. Cejloński osiąga cenę średnio dwa razy wyższą.


Cynamon cejloński
  • Cynamon cejloński
Karolina Kasperek
Zdjęcia: Pixabay
Zdjęcie główne: Unsplash
 
autor Karolina Kasperek

Karolina Kasperek

redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"

Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Własne jabłka dobre dla każdego. Na jakie odmiany warto postawić?

Jabłka z własnego ogrodu smakują najlepiej. Wśród różnych odmian są i te polecane dla alergików. Zwracajmy na to szczególną uwagę, bo osób z alergią jest coraz więcej. Wrzesień i październik to najlepsza pora, by zaopatrzyć się w drzewka i posadzić je w najbliższym otoczeniu.

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Jakie są przyczyny utraty włosów?

– Badania sugerują, że kobiety, które doświadczają wypadania włosów, mogą mieć również inne schorzenia, takie jak cukrzyca, trądzik i rak piersi – twierdzi dr Valerie Callender, profesor dermatologii w Howard University College of Medicine w Waszyngtonie.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)