3 pomysły na deser na Wielkanoc: sernik, tort i mazurek
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 pomysły na deser na Wielkanoc: sernik, tort i mazurek

04.04.2023

Wielkanoc tuż, tuż. To szczególny czas także dla miłośników deserów i słodkości. Jeżeli jeszcze nie wiecie co byście chcieli zaserwować w trakcie świątecznej kawy - polecamy do wypróbowania trzy przepisy zamieszczone poniżej.

Sernik nowojorski

Składniki na spód: 150 g ciasteczek zbożowych, 1/2 kostki masła.
Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, 200 ml kwaśnej śmietany 18%, 4 jajka, 2 żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, sok z 1 cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, 2 łyżki mąki pszennej.
Składniki na polewę: 200 ml śmietany kwaśnej 18%, 3 łyżki cukru pudru.
Wykonanie: Masło rozpuścić, dodać pokruszone ciastka i utrzeć je blenderem. Masą wyłożyć tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć do ostudzenia. Twaróg zemleć dwukrotnie, dodać śmietanę, cukier i wymieszać. Dodać jajka, mąkę, sok i skórkę z cytryny, krótko ucierać. Masę przełożyć na podpieczone ciasteczka. Piec 60 minut w temperaturze 180°C. Upieczony sernik zostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach na około 4 godziny (najlepiej na noc). Następnie przełożyć go do lodówki i schładzać 3 godziny. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i gęstą polać schłodzony sernik. Odstawić na godzinę.
r e k l a m a

Mazurek różany

Składniki na ciasto kruche: 1/2 kostki masła, 2 jajka, 200 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka wody różanej (może być też syrop odlany z konfitury), 2 łyżki cukru pudru.
Składniki na masę: 250 g sera mascarpone, 4 łyżki konfitury różanej.
Do dekoracji: małe beziki, całe migdały, cukrowe ozdoby wielka­nocne.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Chłodzić je w lodówce około 30 minut. Ciasto rozłożyć na formę w kształcie jajka, oblepić ciastem wyższe boki. Ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 200°C, aż się zrumieni. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Mascarpone utrzeć z konfiturą. Masę rozsmarować na upieczonym spodzie i ozdobić według uznania.

Tort mojito na zimno

Składniki na spód: 1 opakowanie biszkoptów podłużnych.
Składniki na poncz: napar z 2 saszetek herbaty miętowej zalanej 1/2 szklanki wrzątku, sok z 1/2 limonki, 2 łyżki rumu.
Składniki na krem: 500 g sera mascarpone, 500 ml śmietanki słodkiej 36%, 4 łyżki cukru pudru, sok z 1 limonki, skórka otarta z 2 limonek, około 20 liści mięty, 2 łyżki herbaty matcha w proszku.
Do ozdoby: 1 biała czekolada, 1 limonka.
Wykonanie: Zaparzyć herbatę miętową i ostudzić. Następnie dodać sok z limonki i rum, wymieszać. Listki mięty posiekać bardzo drobno, zetrzeć skórkę z limonek na tarce na najmniejszych oczkach. Do miski z miętą i skórką z limonki dodać śmietankę, mascarpone, cukier puder, matchę, sok z limonki i utrzeć wszystko mikserem na puszysty krem. W okrągłej formie ułożyć biszkopty, nasączyć ponczem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć biszkoptami, nasączyć ponownie i wyłożyć połowę pozostałego kremu, resztę odłożyć do dekoracji. Tort odstawić na 3 godziny, najlepiej na noc. Następnie wyjąć go z formy, przełożyć na paterę i ozdobić. Boki tortu obłożyć startą na wiórki białą czekoladą. Wierzch ozdobić pozostałym kremem i białą czekoladą, limonką, pokrojonymi na plasterki listkami mięty oraz ozdobami.

Smacznego!

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 przepisy na krewetki, kiedy chcesz spróbować czegoś innego

Brakuje Ci pomysłu na coś smacznego? Skocz po krewetki! Owoce morza stają się coraz bardziej popularne na polskich stołach. Nic dziwnego, są one źródłem przyswajalnego białka i  wielu pierwiastków niezbędnych dla naszego organizmu.

czytaj więcej

3 przepisy na uradowanie słodkiego podniebienia

Poniżej prezentujemy ciekawe przepisy, które ucieszą osoby uwielbiające zjeść coś na słodko. Smacznego!

czytaj więcej

3 przepisy na rybę w Wielkim Poście

Kilka dni temu rozpoczęliśmy Wielki Post. To doskonały czas na refleksję, ale i zwrócenie uwagi na to co spożywamy. I bardziej, niż w inne okresy w roku, pilnujemy, aby dania także były postne, dzięki czemu możemy przygotować się na nadejście świąt Wielkiej Nocy. Oto 3 przepisy na postne dania z rybą w roli głównej.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)